Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Au început audierile pacienților operați de medicul ieșean Dan Tesloianu. Pacienții ar fi primit dispozitive prelevate de la cadavre

Au început audierile pacienților operați de medicul ieșean Dan Tesloianu. Procurorii au indicii că 238 de dispozitive cardiace prelevate de la cadavre au fost implantate pacienților. După ce, în primă fază, au fost chemate cadrele medicale implicate să dea explicații în fața anchetatorilor, acum a venit rândul pacienților. Potrivit unor surse, aproximativ 20 de persoane au fost chemate astăzi la audieri, în mai multe locații, printre care sediul IPJ Iași și Parchetul Militar ieșean.

Potrivit surselor, anchetatorii fac verificări și în cazul a doi pacienți care au murit. Unul dintre ei, un bărbat de 38 de ani din județul Iași, care a murit anul trecut, a avut montate patru stimulatoare cardiace în doi ani. Acesta a lăsat în urmă doi copii și pe soția însărcinată. Femeia a fost chemată la audieri și a adus documente medicale. A povestit că ultimul dispozitiv montat a ieșit de la locul lui.

Madălina Muscalu, soția unui pacient mort: A început din 2020 să îl opereze și în 2022 a fost ultima dată când i-a pus ceasul si a fost mai urât. Au ieșit firele. De la firul ăla a prins un capăt ca să desfacă de la operație și a început să intre aer. S-a infectat, l-a scos. Iar l-a pus înapoi. Practic, degeaba i-a pus stimulatorul ăla, că eu cred că ceasul ăla a fost pus de la alții decedați, ca să poată să trăiască el. A cerut mită. 3.000 de euro. Și, cică, ceasul ăla ar trebui să îl aducă din Cehia, dar nu cred.

În instanță, atunci când medicul Dan Tesloianu a contestat, fără succes, arestul preventiv, avocații săi au susținut că viața beneficiarilor nu a fost pusă în pericol, așa cum spun procurorii.

Cristian Ene, avocatul medicului Dan Tesloianu, Data: 24 februarie: Până la acest moment, nu există niciun act medical stabilit de către vreo comisie cum că procedurile efectuate de către domnul Tesloianu ar fi pus în pericol viața vreunui pacient.

Pacienții trăiesc cu teamă

Printre pacienții chemați la audieri, a fost și un bărbat care a fost operat în 2020. Îi este teamă că dispozitivul nu va mai funcționa pentru mult timp, dacă a mai fost folosit înainte.

Ionel, Pacient: Astea au și ele o garanție, de vreo 10 ani. El mâine-poimâine poate își încheie misiunea și mi-o închei și eu.

Potrivit procurorilor, în perioada 2017-2022, Dan Tesloianu ar fi creat o rețea de cadre medicale care i-au furnizat stimulatoarele cardiace. Dispozitivele au fost reimplantate, fără să fie înregistrate în gestiunea spitalului, susțin anchetatorii. 238 de stimulatoare cardiace refolosite au fost identificate de procurorii care au precizat că multe dintre intervenții nu erau necesare. În instanță, medicul a explicat de ce a folosit dispozitivele.

Cristian Ene, avocatul medicului Dan Tesloianu, Data: 24 februarie: În perioada 2017, până în 2021, cutuma în spitale era ca să se folosească dispozitivele resterilizate. Din 2021 a apărut modificarea legislativă, iar în actul de acuzare formulat de către Parchet nu avem identificat un pacient în această perioadă, 2021-2022.

Din 2021, este interzisă prin lege refolosirea dispozitivelor de unică folosință, categorie din care fac parte și cele implantabile. Procurorii spun, însă, că medicul ar fi continuat să folosească dispozitive de la pacienți decedați și după schimbarea legislației. Acesta este cercetat, printre altele, pentru abuz în serviciu în formă continuată și pentru luare de mită.

Alți 5 medici din Iași sunt, de asemenea, urmăriți penal pentru luare mită, iar 4 pacienți pentru că ar fi dat bani doctorilor. Săptămâna trecută, procurorii au anunțat extinderea cercetărilor pentru complicitate la abuz în serviciu față de doi medici din Iași și Brașov care s-ar fi ocupat de furnizarea și sterilizarea dispozitivelor. Și un fost manager de spital din Iași este bănuit că gira activitățile medicului Dan Tesloianu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE