Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Autoritățile știau din 2018 că la spitalul din Iași erau implantate pacienților stimulatoare cardiace recoltate de la cadavre

Autoritățile statului știau încă din 2018 că la spitalul din Iași medicul Tesloianu implanta pacienților stimulatoare cardiace recoltate de la cadavre. Documentele au fost trimise chiar de conducerea spitalului și medicul cercetat în arest și au ajuns pe masa Direcției de Sănătate Publică din Iași, a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, dar și a Casei Județene se Sănătate Publică. Repezentații Casei Județene confirmă informația, dar spun că, în urma adresei, au alocat fonduri suficiente pentru cumpărarea de dispozitive medicale noi. Noua conducere a Direcției de Sănătate Publică din Iași a refuzat să comenteze situația.

În octombrie 2018, chiar medicul Dan Tesloianu și conducerea spitalului au scris mai multe adrese instituțiilor publice în care informau că, din lipsă de fonduri, refolosesc stimulatoare luate de la persoane decedate.

Emanuel Ungureanu, deputat USR: „Scrie negru pe alb că nu există fonduri pentru stimulatoare cardiace. Imaginați-vă scena: vine doctorul și spune <<Vreți să mai așteptați pe listă sau vreți să muriți? Dacă nu dați-mi trei mii de euro, ne prefacem că facem o donație>> și iată șpaga mascată. Monopolul casei înseamnă falimentul sistemului de sănătate.

În adresele către Casa Națională și cea Județeană de Asigurări de Sănătate, reprezentanții spitalului scriu că nu mai pot asigura tratamentul pacienților cu tulburări severe de ritm cardiac pentru că nu mai au bani pentru trimestrul IV al anului. Reprezentanții Casei Județe de Asigurări de Sănătate Iași confirmă că au primit această informare, dar menționează că, în urma adresei spitalului, au suplimentat fondurile. Aceștia prezintă documente care atestă nu doar ca au dat bani, ci și că la final de trimestru patru, in cont, pentru programul de defibrilatoare și stimulatoare, mai erau resurse financiare.

Adnana Rață, șefa biroului juridic CJAS Iași: „Adresele transmise de către unitățile spitalicești, respectiv și de către spitalul Clinic de Urgență "Sf. Spiridon" au fost folosite pentru fundamentarea alocărilor suplimentare de sume în trimestru patru din anul 2018. Astfel că a fost o creștere pe acest program național de boli cardiovasculare.”

Concret, CJAS susține că în trimestru patru din 2018 a alocat spitalului pentru stimulatoare cardiace 810 mii lei, față de 377 de mii de lei în trimestru trei, iar pentru defibrilatoare 826 de mii de lei, de cinci ori mai mult față de trimestru trei.

Adnana Rață, șefa biroului juridic CJAS Iași: „Existau materiale sanitare pe stoc alocate acestor programe naționale de sănătate atât pentru defibrilatoare, cât și pentru stimulatoare cardiace, ambele fiind peste 600 de mii de lei.”

Spitalul a anunțat că refolosește dispozitivele

Spitalul a trimis o adresă asemănătoare și către DSP. La fel ca în documentul trimis către CNAS, spitalul scrie clar că nu mai are bani și că refolosește stimulatoare. Fostul director al Direcției de Sănătate Publică din Iași nu știa, la început de adresă. Ulterior, a întrebat foști colegi și și-a amintit.

Liviu Stafie, fostul director al DSP Iași: „DSP-ul nu avea ce să facă pentru că nu scria acolo... Din câte îmi aduc eu aminte era vorba de dispozitive recuperate nu scria nici de unde, nici din care parte.”

Actuala conducere a DSP a refuzat să dea orice fel de declarație. Potrivit documentelor, în mai puțin de un an, din noiembrie 2017 până în octombrie 2018, la spitalul Sfântul Spiridon din Iași au fost implantate 516 stimulatoare cardiace uni și bicamerale. Medicul Dan Tesloianu este cercetat în arest, după ce s-a descoperit că a implantat la 238 de bolnavi dispozitive cardiace luate de la persoane decedate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE