Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nikki Haley a pierdut alegerile primare republicane din Nevada. A obținut mai puține voturi decât opțiunea "niciunul dintre candidați"

Nikki Haley a pierdut alegerile primare republicane, organizate marți în statul american Nevada, chiar dacă nu a avut niciun contracandidat. Ea a obținut mai puține voturi decât opțiunea "niciunul dintre candidați". În aceste condiții, alegerile primare republicane din Nevada s-au încheiat fără un câștigător.

În schimb, președintele Joe Biden a înregistrat o victorie răsunătoare (89.3%) la alegerile primare democrate din Nevada, în condițiile în care Marianne Williamson nu a obținut nici 3% din voturi, relatează The Guardian.

La alegerile primare organizate de Partidul Republican în statul Nevada, 61% dintre buletinele de vot au purtat mențiunea ”niciunul dintre candidați”. Nikki Haley, fost ambasador american la ONU, a obținut 32% din voturi, cu toate că Donald Trump nu s-a aflat în cursă.

Potrivit The Guardian, Nikki Haley nu s-a implicat pentru a-și face campanie în statul Nevada, motivând că procesul electoral a fost ”aranjat” pentru Trump.

Chiar dacă nu are nicio consecință, rezultatul reprezintă o nouă lovitură pentru Nikki Haley. Rămasă singurul contracandidat al lui Donald Trump, ea a pierdut alegerile primare în fața fostului președinte în statele Iowa și New Hampshire.

Mai mult, Haley ar fi prost plasată pentru a câștiga alegerile primare și în statul său, Carolina de Sud, la sfârşitul lui februarie.

Alegerile primare din Nevada erau fără miză, având în vedere regulile electorale complicate din interiorul Partidului Republican. În fapt, ele nu serveau la alegerea celor 26 de delegaţi ai statului care vor participa în vară la desemnarea candidatului republican la Casa Albă. Aceşti delegaţi vor fi aleşi joi în cadrul unor ”caucusuri”, adunări locale organizate în şcoli sau săli de sport, la care Nikki Haley nu participă şi la care Donald Trump este singurul candidat major, potrivit agenției France Presse, citată de Agerpres.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE