Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nicușor Dan le propune cetățenilor un parteneriat cu Primăria Capitalei pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic

Primarul general Nicușor Dan a făcut apel la cetățeni să fie parteneri cu Municipalitatea în vederea consolidării clădirilor cu risc seismic. Edilul Capitalei a explicat că unele dintre imobile pot fi reabilitate cu fonduri din PNRR sau prin cele asigurate din bugetul național.

Nicușor Dan a afirmat, miercuri, că există departament de risc, scenarii în acest sens, precum și locaţii pentru persoanele potenţial afectate.

Totodată, edilul Capitalei este de părere că în domeniul consolidării clădirilor lucrurile trebuie făcute metodic.

"Avem acum instrumentul acesta al evaluării preliminare. (...) Ne-am dat termen până la jumătatea acestei luni să împărţim responsabilitatea cu primăriile de sector şi să concretizăm această împărţire într-o şedinţă de Consiliu General care să fie la sfârşit de iunie. (...) Avem peste 100 de obiective. Pentru o parte dintre ele avem şi finanţare fie din PNRR, fie din fondurile naţionale, de la Ministerul Dezvoltării şi urmăm toţi paşii, astfel încât, în momentul în care intrăm în şantier, lucrurile să fie foarte clare, să se desfăşoare în termenul pe care pe care ni l-am dat, pentru a recâştiga încrederea locuitorilor care sunt în clădiri cu risc seismic", a afirmat edilul general al Capitalei, conform Agerpres.

Doar una din zece clădiri vulnerabile în cazul unui seism este consolidată. Reabilitatea clădirilor vechi merge lent în Capitală, deși Bucureștiul este una dintre capitalele europene cu cele mai multe clădiri pericol public. Experți europeni lucrează la noi standarde cerute de Comisia Europeană pentru proiectarea construcțiilor.

Departamentul de Științe ale Pământului de la Zurich, Elveția plasează România pe harta țărilor cu cel mai mare risc seismic din Europa: țara noastră este pe locul trei după Turcia și Italia. Cel mai vulnerabil oraș este Bucureștiul.

Zeci de mii de clădiri ar fi distruse după un cutremur la fel de puternic precum cel din 1977

Dacă s-ar repeta cutremurul din 1977, pierderile suferite ar fi mult mai mari acum, spun experții. În București și mai multe orașe mari sunt clădiri vechi, construite fără norme de proiectare seismică și care au trecut deja prin două cutremure majore: cel din 1940 și cel din 1977. Conform estimării Institutului pentru Fizica Pământului, 31.000 de clădiri ar putea fi distruse.

Noua lege a consolidării obligă autoritățile să intervină în cazul tuturor clădirilor publice aflate în prima și a doua clasă de rism seismic. Adică, clădirile cele mai vulnerabile, în cazul unui cutremur major. În cadrul PNRR, România primește peste 215 milioane de euro, bani cu care pot fi reabilitate 350 de clădiri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE