Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Simulator de cutremur, la Iași. Platforma este unică în Europa de Sud-Est

Cum se comportă diferite structuri la un cutremur și ce ar trebui imbunatățit sunt câteva dintre răspunsurile pe care le putem găsi la specialiștii de la Facultatea de Construcții și Instalații din Iași acolo unde există cea mai mare platformă seismică din România și din Sud-Estul Europei.

Din 2006 se fac testări, iar din când în când porțile sunt deschise și pentru cei mici. Cu această ocazie, elevii învață ce este un cutremur și cum să se adăpostească.

La prima vedere pare că este un cutremur puternic. Cutremurul este, însă, unul simulat cu ajutorul platformei seismice de care Facultatea de Construcții și Instalații din Iași dispune.

Este unică în România și Europa de Sud - Est prin dimensiunile și capabilitățile pe care le are.

Cum funcționează simulatorul

Cei care participă la simulare, de data aceasta, sunt elevi din clase primare și gimanziale.

De-a lungul anilor, din 2006, profesorii de aici au facut nenumărate teste pe diverse structuri. Unele nu au rezistat cutremurului simulat și s-au prăbușit. Toate aceste mișcari se măsoară.

Cu greutatea maximă de 16 tone se poate pune în mișcare o accelerație de până de două ori accelerația gravitațională.

Aceasta accelerație este foarte mare în comparație cu ceea ce se poate întâmpla în cazul unui cutremur real.

Pe viitor, cei de la Facultatea de Construcții și Instalații din Iași vor să facă și un simulator în care să poată sta și 4-5 persoane. Astfel, oamenii să simtă, nu doar să vadă cutremurul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE