Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

”Nas electronic” pentru depistarea incendiilor. Cum îi ajută inteligența artificială pe pompieri să intervină la timp

Aproximativ 400 de senzori de detectare timpurie au fost instalați în pădurea Eberswalde din Brandenburg, regiunea germană cea mai afectată de incendii.

Senzorii alimentați cu energie solară sunt fixați pe copaci și monitorizează, de asemenea, temperatura, umiditatea și presiunea aerului, potrivit Euronews Next.

Compania din spatele acestei tehnologii, Dryad Networks, spune că aceștia acționează în esență ca un "nas electronic" și pot detecta gazele emise în timpul primei faze a unui incendiu, permițând o intervenție mai eficientă și mai rapidă.

Imediat ce este detectat un incendiu, datele sunt transmise către un sistem de monitorizare bazat pe cloud, iar autoritățile de pompieri sunt alertate.

Dryad Networks folosește inteligența artificială pentru a antrena senzorul care poate, de exemplu, să facă diferența între un incendiu de vegetație în fază incipientă și gazele degajate de un camion cu motorină care trece prin zonă.

Zece țări experimentează noile sisteme

Aproximativ zece țări, printre care Statele Unite, Grecia și Spania, experimentează deja acest dispozitiv, potrivit Dryad Networks.

Compania a vândut aproximativ 10.000 de dispozitive anul trecut și își propune să aibă 120 de milioane de dispozitive instalate în întreaga lume până în 2030.

Oamenii de știință au avertizat că seceta crescută și vremea mai caldă din cauza schimbărilor climatice vor crește riscul de incendii de vegetație.

Potrivit Sistemului european de informații privind incendiile forestiere (EFFIS), până la 18 iunie, peste 119 000 de hectare fuseseră deja reduse la cenușă în întreaga UE, cu mult peste media de 80 000 de hectare înregistrată până la acea dată în perioada 2003-2022.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE