Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Narcisele ar putea reduce schimbările climatice. Florile ajută la diminuarea nivelului de metan produs de vaci

Narcisele ar putea juca un rol important în combaterea schimbărilor climatice. Cercetătorii testează eficiența unui compus al florii în reducerea nivelului de metan produs de bovine și alte animale domestice. Metanul este al doilea cel mai frecvent gaz cu efect de seră după dioxidul de carbon. 

În Țara Galilor, există niște culturi rare de narcise, întâlnite doar în zonele muntoase. Aceste specii cultivate la altitudini mari produc un compus chimic cu proprietăți medicale, ingredient cheie în medicamentele pentru Alzheimer. Mai mult, studiile recente arată că acest compus, atunci când este ingerat de vaci, poate reduce emisiile de metan. 

Provocarea este, însă, cultivarea narciselor în vârful munților.

Kevin Stephens, cultivator de narcise, Director al Agroceutical: ”Când am încercat să creștem narcise aici, am descoperit că practicile tradiționale din industria narciselor nu funcționau. Până la urmă, a trebuit să aruncăm manualele și să reinventăm complet procesul.”

Narcisa, floarea națională a Țării Galilor

Narcisa este sinonimă cu Țara Galilor și este floarea națională a țării, dar ultimul loc în care te-ai aștepta să fie cultivată este în Munții Negri. Motivul pentru care este plantată aici, deși e dificil, este pentru că aceste condiții sunt perfecte pentru ca ea să producă galantamină, compusul crucial pentru reducerea metanului. 

Kevin Stephens, Cultivator de Narcise, Patron la Agroceutical: ”A devenit evident foarte rapede că narcisele sunt pline de compuși bioactivi foarte puternici.”

Vacile și alte animale domestice contribuie la aproximativ 14% din emisiile de gaz cu efect de seră. Cercetătorii cred că, pe lângă reducerea emisiilor, extractul de narcisă ar putea fi benefic și pentru sistemul digestiv al animalelor.

Alison Bond, medic: ”Ne așteptăm să vedem îmbunătățiri și în privința utilizării proteinelor. Asta înseamnă că putem începe să fim atenți la dieta animalelor și să reducem cantitatea de proteine pe care o mănâncă, deoarece pot primi mai mulți nutrienți din alte surse de hrană. Acesta este un alt beneficiu foarte promițător al acestui aditiv.”

Guvernul Marii Britanii finanțează acum un proiect de cultivare a narciselor. Dacă va avea succes, descoperirea ar putea aduce schimbări semnificative. 

Kevin Stephens, Cultivator de Narcise, Director al Agroceutical: ”Situația în care ne aflăm pare ireală. Potențialul pe care îl au de a schimba lumea pe mai multe planuri este incredibil de entuziasmant, dar și foarte înfricoșător.”

Proiectul susținut de Regatul Unit are potențialul de a reduce gazele cu efect de seră, lucru ce ar putea încetini creșterea temperaturilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE