Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Motivul pentru care Ursula von der Leyen este gata să colaboreze cu partidul de extremă-dreaptă al Giorgiei Meloni, premierul Italiei

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a declarat gata să colaboreze cu partidul de extremă-dreapta Frații Italiei, al Giorgiei Meloni, premierul italian. Joi, în cursul dezbaterii între principalii candidați la șefia Executivului european, Ursula von der Leyen a explicat de ce ar putea lucra cu Giorgia Meloni.

Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, este dispusă să lucreze cu Giorgia Meloni în Parlamentul European

Cea mai importantă dezbatere din campania electorală pentru funcțiile europene, dezbaterea celor cinci candidați principali pentru șefia Comisiei Europene, a avut loc joc, 23 mai 2024 și a fost transmisă integral de Euronews România. Cele mai importante declarații de la Bruxelles au cuprins teme importante precum schimbările climatice, migrația și securitatea, printre altele.

Ursula von der Leyen, desemnată oficial candidata PPE la șefia Comisiei Europene, a declarat în timpul dezbaterii Eurovision că este dispusă să colaboreze cu eurodeputații din partidul de extremă-dreapta Frații Italiei, al Giorgiei Meloni, după alegerile europene care urmează să aibă loc chiar luna viitoare, precizând că este necesar pentru a menține blocul pe un curs pro-european, scrie Politico.

Ea a explicat că premierul italian îndeplinește cele trei criterii pentru viitori parteneri: este pro-UE, împotriva Rusiei lui Putin și pentru statul de drept.

Ursula von der Leyen, candidata Partidului Popularilor Europeni la șefia Comisiei Europene: „Am lucrat foarte bine cu doamna Meloni în cadrul Consiliului European, precum cu toți șefii de stat și de guvern. Aceasta este datoria mea, în calitate de președintă a Comisie Europene. (...) Ea este clar pro-europeană, împotriva lui Putin, a fost foarte clară în privința asta și este pro stat de drept. Și dacă acestea sunt îndeplinite, atunci ne oferim să lucrăm împreună”, a precizat actuala șefă a CE.

Ursula von der Leyen, în cursa pentru al doilea mandat

Creștin-democrata germană Ursula von der Leyen este prima femeie care, începând din 2019, conduce Comisia Europeană.

Are 65 de ani și, prin urmare, s-ar putea pensiona. Dar nu ăsta este planul ei. Vrea să rămână președinta puternicei Comisii până în 2029, pentru a continua proiectele finalizate doar pe jumătate, cum ar fi neutralitatea climatică a economiei europene sau aderarea Ucrainei la Uniune.

Ursula von der Leyen este al doilea președinte german al Comisiei Europene, după Walter Hallstein (CDU), care a fost primul președinte al Comisiei Comunității Economice Europene.

Un al doilea mandat în funcție este puțin probabil să fie mai ușor. Din 2025, Ursula von der Leyen trebuie ia în calcul posibilitatea ca Donald Trump să guverneze din nou la Casa Albă de la Washington. Cei doi nu au o relație bună și Trump nu uită. Un război comercial intens între SUA și Europa ar putea să apară la orizont.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE