Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Moscova îl convoacă pe ambasadorul norvegian, după ce mai mulți cetățeni ruși au fost arestați în Norvegia pentru pilotarea ilegală de drone

Kremlinul l-a convocat pe ambasadorul Norvegiei la Moscova, după ce mai mulți cetățeni ruși au fost arestați în Norvegia, sub acuzația de pilotare ilegală de drone.

Ambasadorul norvegian Robert Kvile a fost informat că arestările sunt "inacceptabile" și că Moscova le-a catalogat ca fiind "motivate politic" și că nu au "nimic de-a face cu principiile unei justiții corecte și imparțiale", potrivit unui comunicat al Ministerului rus de Externe.

Oficialitățile de la Moscova au declarat că au cerut autorităților norvegiene să "pună capăt acestor acțiuni rusofobe și persecuțiilor împotriva cetățenilor ruși în baza naționalității lor".

Ministerul de Externe de la Oslo a confirmat pentru televiziunea norvegiană de știri TV2 că întâlnirea care a avut loc s-a desfășurat "pe un ton bun" și că ambasadorul norvegiei "a profitat de ocazie pentru a-i informa (pe ruși – n.red.) despre legislația norvegiană și sancțiuni", potrivit cărora le este interzis rușilor să piloteze drone în Norvegia.

Câți cetățeni ruși au fost reținuți în Norvegia

Circa doisprezece cetățeni ruși au fost arestați în Norvegia în ultimele săptămâni pentru că au pilotat drone sau au fotografiat situri sensibile.

Unul dintre ei, un rus care a părăsit țara pentru a scăpa de mobilizarea în armată, a fost condamnat săptămâna trecută la 90 de zile de închisoare pentru că a pilotat "de mai multe ori o dronă" în sudul țării.

Deși doar a fotografiat și a filmat peisaje, instanța din Norvegia a decis că a încălcat interdicția de survol pe care Norvegia, ca și alte câteva țări occidentale, a impus-o rușilor în urma invaziei din Ucraina.

Luna trecută, ambasada Rusiei la Oslo a criticat "psihoza" despre care a spus că a cuprins Norvegia, membră NATO, cu care Rusia împarte o graniță de 198 de kilometri în nordul îndepărtat.

 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE