Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Șeful NRC: Europa trebuie să se pregătească pentru 100.000 de refugiați ucraineni în această iarnă

Publicat de: Euronews

Europa trebuie să se pregătească să primească sute de mii de refugiați ucraineni în iarna următoare, a declarat șeful Consiliului Norvegian pentru Refugiați (NRC) într-un interviu acordat Euronews.com.

„Este într-adevăr o alegere între a îngheța sau a fugi. Prin urmare, foarte mulți oameni fug în mod voluntar. Europa trebuie să se pregătească pentru sute de mii de noi refugiați în această iarnă, dinspre Norvegia, în nord, către țările din sudul Europei,” a declarat Jan Egeland, secretarul general al NRC.  

Aproape 7,9 milioane de refugiați au fugit din Ucraina de când tancurile rusești au trecut granița în februarie. Marea majoritate au fugit în țările vecine, Polonia, Ungaria, Slovacia, România și Moldova, dar un număr semnificativ de refugiați au fost primiți în alte părți ale Europei.

Oamenii au cedat în fața temperaturilor extrem de scăzute

Egeland a descris modul în care o „situație teribilă” se confruntă civilii care rezistă în Ucraina, care a fost „exacerbată” de atacurile devastatoare ale Rusiei asupra infrastructurii civile, care au scos din funcțiune alimentarea cu energie electrică și apă.

„Ne aflăm într-o cursă contra cronometru. Foarte multe dintre aceste comunități de pe linia frontului au primit foarte puțină sau deloc asistență în ultimele luni. Am călătorit prin tot sudul și estul Ucrainei... și în fiecare oraș în care mergi este întuneric și oamenii îngheață de frig”, a spus el.

Organizațiile umanitare, cum ar fi NRC, Crucea Roșie și UNHCR, s-au străduit să ofere ajutor civililor prinși în lupte. Acestea au distribuit bani, îmbrăcăminte, alimente și alte bunuri esențiale, alături de kituri de adăpost pentru cei ale căror case au fost distruse. Cu toate acestea, a spus Egeland, „milioane de oameni au primit puțin sau deloc asistență”. 

Unul dintre motive, a explicat el pentru Euronews, a fost faptul că organizațiile umanitare nu au putut ajunge „dincolo de linia frontului și în zonele controlate de Rusia”, deși progresele ucrainenilor pe teren au schimbat situația.

Vizitând recent liniile de front de lângă Zaporojie, Egeland a povestit că a întâlnit oameni, unii în vârstă de 91 de ani, care au încercat să rămână în casele „parțial distruse” în ultimele luni, dar au cedat în fața temperaturilor extrem de scăzute și au plecat. 

Cele mai recente cifre pentru luna octombrie estimează că numărul ucrainenilor strămutați în interiorul țării se ridică la 6,54 milioane, războiul fiind acum cea mai gravă criză umanitară din istoria recentă a Europei. 

„Le este frig și sunt epuizați”

Pentru Egeland, un lucru care „a ieșit în evidență” în Ucraina, în comparație cu alte războaie, a fost numărul de persoane în vârstă și cu dizabilități din zonele de conflict.

„Mulți dintre cei care nu au fugit încă din zonele de război din est și din sud sunt persoane în vârstă care nu pot sau nu vor să părăsească pământul strămoșilor lor, mormintele părinților lor. Le este frig și sunt epuizați”, a declarat el pentru Euronews.

Pe fondul bombardamentelor intense ale Rusiei, autoritățile ucrainene au evacuat duminică unii locuitori în vârstă din orașul Herson, situat în sudul țării. Analiștii prezic că vremea de iarnă - care aduce cu ea teren înghețat și condiții de luptă istovitoare - ar putea amplifica daunele cauzate de aceste lovituri.

Operatorul de stat al rețelei electrice din Ucraina a declarat duminică că a furnizat aproximativ 80% din cererea de electricitate, față de 75% în ziua precedentă. Egeland a declarat că există o „licărire de speranță”. Donatorii internaționali au fost „generoși” în acordarea de ajutor Ucrainei, iar organizațiile umanitare și-au .

Potrivit Institutului Kiel, 93,8 miliarde de euro din partea a 40 de țări sub formă de ajutor financiar, umanitar și militar au fost acordate Ucrainei din ianuarie până în octombrie 2022.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE