Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Norvegia trece la un nivel mai ridicat de alertă militară

Publicat de: Euronews

Premierul norvegian Jonas Gahr Store a anunţat luni că ţara sa va trece la un nivel mai ridicat de alertă militară, deşi nu a detectat nicio ameninţare directă, transmite Agerpres.

Norvegia va aplica măsura începând de marți

Norvegia, ţară membră NATO şi vecină cu Rusia în zona arctică, va aplica măsura începând de marţi.

Store a precizat că „nu avem astăzi niciun motiv să credem că Rusia doreşte să atragă Norvegia sau altă ţară direct în război, dar războiul din Ucraina impune ca toate ţările din NATO să fie mai atente”.

„Tensiunile mai ridicate ne expun mai mult la ameninţări, operaţiuni de spionaj şi campanii de influenţă. Este cea mai gravă situaţie de securitate din ultimele decenii”, a adăugat el într-o conferinţă de presă.

Norvegia este în prezent cel mai mare exportator de gaze naturale către UE

Norvegia este în prezent cel mai mare exportator de gaze naturale către Uniunea Europeană, furnizând aproximativ un sfert din importurile europene respective după scăderea livrărilor din Rusia.

Forţele armate norvegiene au fost desfăşurate pentru paza platformelor petroliere şi gaziere maritime după exploziile care au avariat în septembrie gazoductele Nord Stream din Marea Baltică. Norvegia beneficiază de sprijin din partea marinelor militare ale Regatului Unit, Franţei şi Germaniei. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE