Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mont Blanc, cel mai înalt vârf montan din Europa de Vest, se micșorează

Mont Blanc, cel mai înalt vârf din Europa de Vest, a fost măsurat 4.805,59 metri în septembrie 2023, cu 2,22 metri mai puțin decât precedenta măsurare din 2021, au anunțat joi topografii autorizați din Haute-Savoie, relatează Euronews Green.

Ce ne spun aceste date?

Această diferență poate reflecta variațiile precipitațiilor din timpul verii și a fost deja observată în trecut, a precizat Jean des Garets, președintele Camerei departamentale a topografilor din Haute-Savoie, în cadrul unui briefing de presă la Chamonix.

Echipate cu instrumente de ultimă generație și, pentru prima dată, cu o dronă, aproximativ douăzeci de persoane împărțite în opt cordoane au urcat la mijlocul lunii septembrie pe vârful Europei Occidentale pentru a efectua timp de câteva zile măsurători punct cu punct pe vârful gigantului alb.

Aceasta este cea de-a 12-a ediție a acestei operațiuni, care vizează în special modelarea calotei glaciare și colectarea de date științifice privind impactul schimbărilor climatice asupra munților Alpi, o inițiativă lansată în 2001.

"După aceste campanii de măsurători, am aflat deja multe lucruri: ştim că vârful Mont Blanc este într-o perpetuă mişcare, atât prin prisma altitudinii, cu variaţii de aproape cinci metri, cât şi a poziţionării", a subliniat Jean des Garets.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE