Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Mont Blanc, cel mai înalt vârf montan din Europa de Vest, se micșorează

Publicat de: Euronews

Mont Blanc, cel mai înalt vârf din Europa de Vest, a fost măsurat 4.805,59 metri în septembrie 2023, cu 2,22 metri mai puțin decât precedenta măsurare din 2021, au anunțat joi topografii autorizați din Haute-Savoie, relatează Euronews Green.

Ce ne spun aceste date?

Această diferență poate reflecta variațiile precipitațiilor din timpul verii și a fost deja observată în trecut, a precizat Jean des Garets, președintele Camerei departamentale a topografilor din Haute-Savoie, în cadrul unui briefing de presă la Chamonix.

Echipate cu instrumente de ultimă generație și, pentru prima dată, cu o dronă, aproximativ douăzeci de persoane împărțite în opt cordoane au urcat la mijlocul lunii septembrie pe vârful Europei Occidentale pentru a efectua timp de câteva zile măsurători punct cu punct pe vârful gigantului alb.

Aceasta este cea de-a 12-a ediție a acestei operațiuni, care vizează în special modelarea calotei glaciare și colectarea de date științifice privind impactul schimbărilor climatice asupra munților Alpi, o inițiativă lansată în 2001.

"După aceste campanii de măsurători, am aflat deja multe lucruri: ştim că vârful Mont Blanc este într-o perpetuă mişcare, atât prin prisma altitudinii, cu variaţii de aproape cinci metri, cât şi a poziţionării", a subliniat Jean des Garets.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE