Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Escaladarea munților pe perioada verii. Top sfaturi pentru turiști

Munții României sunt o zonă plină de activitate. Doar două zile din acest an, salvamontiștii nu au avut evenimente înregistrate pe munte la care să nu fie solicitați să intervină. Luna august este luna vârfului de sezon turistic pe munte, când se produc foarte multe accidente. E cea mai grea lună din an pentru serviciul Salvamont, denumită și „luna responsabilității pe munte”.

Doar în ultimele 24 de ore au fost primite 29 de apeluri, prin care se solicita intervenţia de urgenţă a salvamontiştilor, anunță Dispeceratul Naţional Salvamont.

Turiștii parcurg traseele montane, mulți dintre ei neechipați și fără să cunoască zonele în care se aventurează.

Salvarea montană este gratuită în România, însă salvamontiștii îi încurajează pe cei care pornesc în drumeții să ia în calcul anumite recomandări, tocmai pentru a evita astfel de situații.

Ce spun salvamontiștii

Salvamontiștii atrag atenția asupra pericolului la care se expun, în misiunile de salvare a turiștilor, și solicită mai multă responsabilitate din partea persoanelor care ajung pe traseele de munte.

„Am încercat să atragem alături de noi turiștii și să-i responsabilizăm, pentru a reduce împreună numărul de accidente. În România nu există accidente numai cu turiști, pentru că până în vârf de munte există mai multe activități: păstori de animale, oameni care merg la cules de fructe, lucrări forestiere, drumuri pe munte, speologi, vânători, pescari. Sunt activități diverse, în scop economic și recreativ”, spune Sabin Cornoiu, președintele Salvamont România, pentru Euronews România.

De ce sfaturi ar trebui să țină cont turiștii

Cei care merg pe munte trebuie:

  • să își aleagă grupul cu care merg pe munte și să aibă încredere în acei oameni, pentru a evita situațiile de oameni rătăciți;
  • grupul trebuie să meargă în ritmul celui mai încet, să mențină unitatea;

Salvamontiștii vorbesc despre multe situații de grupuri constituite în mediul online, care forțează nota, în legătură cu experiența pe care o au pe munte și, astfel, ajung în situații dificile.

Escaladarea munților pe perioada verii

  • Turiștii ar trebui să urmărească starea vremii.

„Chiar dacă vremea se anunță frumoasă, turiștii trebuie să aibă echipament, pentru a se expune o vreme îndelungată la razele soarelui. Ultravioletele au o putere mai mare la altitudine”, transmite Sabin Cornoiu, președintele Salvamont România.

  • În timpul nopții, temperaturile devin scăzute și sunt diferențe mari, între zi și noapte. De aceea, este necesar un echipament corespunzător pentru deplasarea în teren, pentru activitatea pe care o vrem să o facem, chiar dacă mergem într-o simplă drumeție sau pe un traseu.

„S-ar putea să avem nevoie să improvizăm o coborâre, să coborâm pe sfoară câțiva metri, deci ar trebui să avem la noi o serie de echipamente:

  • o lanternă, pe timpul nopții;
  • acumulatori pentru telefon;
  • să fim pregătiți pentru înnoptare;
  • alimente care nu sunt perisabile, care nu se strică;
  • surse de apă pregătite;

Salvamontiștii atrag atenția și asupra verificării informațiilor de pe internet, în legătură cu siguranța pe munte, din mai multe surse.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE