Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mobilizare pentru cei rămași fără adăpost. În Adana, autoritățile au amenajat tabere pentru cei afectați de cutremur

Nimeni nu mai garantează acum pentru clădirile rămase întregi după cutremure. Puțini oameni din orașul turcesc Adana mai au curajul să se întoarcă în apartamentele lor. Cei care au rămas aici preferă să înnopteze afară, în mașini, sau în taberele de sprijin amenajate de autorități. Străzile sunt pline de utilaje care sapă în grămezile de moloz, din care voluntarii scot trupuri neînsuflețite.

„Dintr-o groapă a sărit o pisică neagră, singurul suflet încă în viață”

În lipsa unui acoperiș deasupra capului, mulți oameni fac focul și se încălzesc sub cerul liber.  O femeie privește îngrozită locul care i-a fost casă înainte de cutremur. Așa arată viața acum, în Adana, un oraș mediteraneean cu multe blocuri turn care erau locuite.

Maria Moiș, jurnalist Euronews România: „Mă aflu în curtea unui cartier rezidențial din Adana, ce vedeți e un munte de moloz, ce a rămas din blocul de 12 etaje, așa cum sunt toate în jur, este incredibil cum celelalte au rămas în picioare, oamenii au scăpat din acest infern care s-a petrecut luni dimineața, unii au murit aici, îmi spuneau vecinii că ar mai caută o persoană, este puțin probabil să mai fie în viața sub aceste mormane.”

Câteva zeci de clădiri înalte s-au făcut una cu pământul. Pe măsură ce utilajele sapă în grămezile de moloz, voluntarii scot trupurile neînsuflețite la suprafață.

Salvator: „Trăim ca și comunitate o perioada foarte grea. Guvernul ne asigură acum toate mijloacele. AFAD,  și celelalte organizații, încercăm să înaintăm în mod coordonat. Ne-am obișnuit cu mirosul de cadavru de sus. Dar nu ne-am obișnuit cu rugămințile și strigătele familiilor de jos, când coborâm cadavrele. Ieri singura veste îmbucurătoare a fost că dintr-o groapă a sărit o pisică neagră, singurul suflet încă în viață.”

Autoritățile au instalat tabere de sprijin pentru cei fără adăpost. Pe lângă faptul că nu au unde să doarmă, oamenii au nevoie de apă și hrană.

Oamenii așteaptă ca blocurile lor să fie verificate

Maria Moiș, jurnalist Euronews România: „Patru sute de mii de oameni afectați de cutremur, zice primăria orașului. Oameni care nu au unde sta, pentru că blocurile lor sunt verificate de autorități și dacă sunt probleme vor fi demolate. Între timp, ei stau unde pot: în mașini și în astfel de tabere cum e asta unde primesc mâncare, apă, tot ce este necesar pentru a supraviețui.”

Bărbat: „Aici avem ajutor de mâncare și ceai, acolo este de asemenea mâncare și ceva de băut, avem corturi, guvernul ne ajuta, cetățenii la fel, ajutam cu ce ne vine la mâna.”

Bărbat: „A fost foarte rău, ne-am trezit în situația aceea, ne-am îmbrăcat și am fugit sa ne salvăm și nu putem să intrăm în case. Doamne ajută să se termine cutremurele cu totul, casele să fie controlate și toată lumea să meargă acasă și să scape de astea.”

Autoritățile turce au recunoscut că, în cele mai multe situații, principala cauză a pierderii de vieți este nerespectarea normelor de construcție în privința rezistenței la cutremure.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE