Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mărturiile supraviețuitorilor din Adana. Cel puțin 700 de oameni au murit în clădirile prăbușite din oraș

Dezastrul provocat de cutremur este vizibil la 200 de kilometri de epicentru, în orașul Adana din Turcia. Numeroase blocuri cu peste 10 etaje s-au prăbușit, iar autoritățile estimează cel puțin 700 de vieți pierdute printre dărâmături.

Jurnalistul Euronews România, Maria Moiș, a vorbit cu supraviețuitorii rămași în Adana să ajute răniții și echipele de salvatori.

Maria Moiș, jurnalist Euronews: Spre deosebire de Antakya, aici în Adana e curent electric, ba chiar restaurantele sunt deschise. Totuși, acest cartier pare părăsit, sunt puține apartamente în care vedem lumină, în zeci de blocuri înalte de 14, 15 și 17 etaje.

Mulți locuitori încă n-au părăsit Adana

Mohamed și Erman sunt doi dintre supraviețuitorii care au fugit în ultima clipă din calea dezastrului.

Mohamed: Te trezești în panică și șoc, nu știi ce să faci. Soția era lângă mine. Să ne lungim lângă pat, să ieșim afară, să căutăm cheia? Se dărâma apartamentul, veneau sunete de pe acoperiș și, în același timp, spui că gata, am murit, dar încerci și să ieși afară.

Erman: Mă numesc Erman, locuiesc în Çukurova, Adana, în cartierul Güzelyalı. La cutremur eu dormeam, însă fratele meu era treaz, a venit direct la mine în viteză și m-a trezit. I-am luat pe mama și tata repede și ne-am adunat într-o cameră ne-am băgat capetele într-un loc lângă șifonier, ne-am acoperit capetele cu brațele. A durat vreo 50 de secunde. După 2 sau 3 minute mi-am luat geaca și am coborât. În acea clădire sunt prietenii mei, i-am sunat imediat.

Unii vor să-i ajute pe cei rămași fără familii și locuințe. Alții încearcă să-și recupereze bunurile înghițite de blocurile înalte care s-au prăbușit. 

Femeie: Nu mai e pericol, totul s-a dus. 4 persoane au murit: soț, soție și copii. Du-te în partea cealaltă. Și acolo tot așa e. În josul străzii tot așa e, sunt foarte mulți morți. Brățări, euro, dolari, sunt peste tot, poliția îi așteaptă pe oameni și o să le dea totul.

Bărbat: De la al doilea cutremur, de la ora 13a rămas o clădire pe jumătate dărâmată, jumătate în picioare, aici, în spatele blocului Safir Deluxe. Ieri au dărâmat-o în mod controlat. Echipele au dărâmat-o. În cartierul Güzelyalı 13 clădiri au fost dărâmate de cutremur.

Bărbat: O pisică a ieșit după 5 zile de sub dărâmături. Atât de mult s-a speriat. Își caută stăpânul.

Maria Moiș, jurnalist Euronews: Mă aflu în curtea unui cartier rezidențial din Adana. Ce vedeți e un munte de moloz, ce a rămas din blocul de 12 etaje, așa cum sunt toate în jur. Este incredibil cum celelalte au rămas în picioare. Oamenii au scăpat din acest infern, care s-a petrecut luni dimineața, unii au murit aici. Îmi spuneau vecinii ca ar mai caută o persoană, dar este puțin probabil să mai fie în viață, sub aceste mormane.

Autoritățile au instalat tabere de sprijin pentru cei fără adăpost, în timp ce verifică rezistența clădirilor înalte, care încă sunt întregi.

Maria Moiș, jurnalist Euronews: Patru sute de mii de oameni afectați de cutremur, zice primăria orașului. Oameni care n-au unde sta pentru că blocurile lor sunt verificate de autorități și dacă sunt probleme, vor fi demolate. Între timp, ei stau unde pot: în mașini și în astfel de tabere, unde primesc mâncare, apă, tot ce e necesar pentru a supraviețui.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE