Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Misiune spațială de peste 1 miliard de euro: Telescopul Euclid a fost lansat cu succes în spațiu. Aparatul va crea harta 3D a Universului

Agenția Spațială Europeană a lansat cu succes telescopul Euclid, la bordul unei rachete Falcon 9 de la Space X. Telescopul a fost proiectat să creeze o hartă 3D a universului și să descopere informații despre natura materiei și a energiei întunecate. Misiunea europeană costă peste 1 miliard de euro.

Lansarea a avut loc în Florida și a durat câteva secunde. Sonda Agenției Spațiale Europene s-a separat de racheta SpaceX și și-a continuat drumul în spațiul cosmic.

Andreas Rudolph, director al operațiunilor de zbor: Euclid este o misiune cosmologică ce privește într-un trecut de acum 10 miliarde de ani, la evoluția universului nostru. Pentru a face asta îți trebuie un instrument sensibil.

Euclid poartă numele matematicianului grec, considerat părintele geometriei. Telescopul va cartografia expansiunea Universului, de la început, până astăzi, cu un câmp vizual mai mare decât al telescopul spațial Hubble. 

Tiago Loureiro, director al operațiunilor de zbor: După lansare, Euclid se îndreaptă către Punctul L2 al sistemului Pământ-Lună. Este o distanță de trei ori mai mare decât distanța de la Pământ la Lună, în jur de 1,5 milioane de kilometri și va dura aproape o lună să ajungă acolo. Punctul L2 este special, pentru că acolo ai corpurile luminoase, Soarele, Luna și Pământul în spatele sondei spațiale.

Telescopul Agenției Spațiale Europene a fost proiectat să reziste cel puțin 6 ani, în condiții gravitaționale deosebite. Primele imagini vor fi dezvăluite publicului anul viitor, dacă punerea în funcțiune a telescopului va decurge conform planului făcut de ingineri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE