Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mircea Geoană, declarație la doi ani de război în Ucraina: Nu se joacă doar soarta ucrainenilor, ci și securitatea europeană, a Republicii Moldova

Mircea Geoană susține că miza războiului din Ucraina este mult mai importantă decât o simplă victorie. Secretarul general adjunct al NATO a declarat că în joc este inclusiv securitatea europeană.

”E o treabă exclusiv legată de aliați. Lesne e un singur lucru, să ajungem la un consens cu numele următorului candidat. E o decizie prin consens, există mecanisme de consultare mai discretă între aliați. Germania s-a pronunțat într-o anumită direcție. Sunt convins că în timp util vom ajunge la consens.

E o zi neagră în istoria Europei, e un război cumplit. Rusia folosește și agresiunea sexuală, a deportat mulți copii ucraineni.

Eu cred că trebuie să fim alături de ucraineni și când lucrurile pentru ei nu merg bine. Având în continuare sprijinul nostru a recuperat 50% din teritoriul luat inițial. Sprijinul umanitar a venit în special de la NATO. Noi am investit mai mult în Ucraina decât SUA. În Ucraina nu se joacă doar soarta ei, ci și securitatea europeană și a Republicii Moldova.

Dacă ne uităm în urmă, Rusia a activat referendumuri ilegale, ele sunt complet invalide din punct de vedere internațional. Dacă se va întâmpla vom condamna și vom sprijini Republica Moldova. Sprijinirea Ucrainei face sens în întreaga lumea.

Evident, a revenit războiul în Europa. Rusia e un inamic imprevizibil și periculos. Când apare un risc, NATO se adaptează, România e mai sigură ca acum doi ani. Noi am lucrat cu Trump timp de 4 ani de zile. La ultimul discurs, Trump îi aprecia pe Stoltenberg și NATO.

America are nevoie de noi, de toți aliații din lume. Istoria nu stă niciodată cuminte. Intrăm într-o zonă de mari turbulențe. Trebuie să fim pregătiți cu toții, har Domnului că suntem în NATO și UE. Va fi greu, dar împreună cu alți 31 de aliați, pentru că sperăm ca Suedia să intre în NATO săptămâna viitoare, o să fie bine.”, a declarat Mircea Geoană, la Stirile ProTV.

Ucraina intră în al treilea an de război

Fără posibilităţi imediate de recuperare a teritoriului pe câmpul de luptă şi în plină incertitudine cu privire la continuitatea ajutorului SUA, Ucraina intră în al treilea an de război cu riscul să-şi piardă entuziasmul şi unitatea de care societatea a dat dovadă încă de la începutul invaziei, transmite vineri EFE.

"Oamenii sunt obosiţi şi aşteptările nu sunt îndeplinite", spune Andrew Cernousov, vicepreşedintele Institutului de Cercetări Sociale din Harkov, pentru agenţia de presă spaniolă.

Cernusov atribuie această stare de spirit oboselii cauzate de prelungirea conflictului, dar şi previziunilor exagerat de optimiste cu care politicieni şi lideri militari ucraineni au încercat să ţină sus moralul populaţiei.

"Politicienii au sugerat că războiul se va încheia în curând, cu mesaje precum că peninsula Crimeea (peninsula ucraineană anexată ilegal de Rusia în 2014 - n.r.) ar putea fi reveni sub controlul Ucrainei, vara trecută. Evident, acestea nu au fost îndeplinite", spune expertul, care pledează pentru o comunicare "mai sinceră şi mai deschisă" pentru a consolida încrederea cetăţenilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE