Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Klaus Iohannis: Aceşti doi ani de război în Ucraina au fost marcaţi de suferinţe inimaginabile, de dramele a milioane de oameni

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că este important ca Europa să rămână unită, în ciuda dificultăţilor cu care se confruntă, şi să continue să furnizeze ajutorul de care Ucraina are nevoie.

Klaus Iohannis a transmis un mesaj la un eveniment organizat, la Gara de Nord, pentru a marca doi ani de răspuns al României la situaţia refugiaţilor din Ucraina.

”O acţiune nejustificată şi ilegală a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei”

"Mâine se vor împlini doi ani de la declanşarea celei mai mari invazii militare din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial, o acţiune nejustificată şi ilegală a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, cu implicaţii majore asupra securităţii şi a stabilităţii întregii regiuni.

Aceşti doi ani au fost marcaţi de suferinţe inimaginabile, de pierderi de vieţi omeneşti, de dramele a milioane de oameni care au fost nevoiţi să îşi abandoneze casele şi să se despartă de familii, de masacre teribile, de distrugeri ireparabile ale caselor, clădirilor, monumentelor şi infrastructurii, toate lăsând în urmă o durere imensă", a afirmat Iohannis, în mesajul prezentat de Cătălina Galer, consilier de stat la Departamentul Relaţii cu Autorităţile Publice şi Societatea Civilă al Administraţiei Prezidenţiale.

”România a demonstrat încă de la începutul conflictului că îi este alături statului vecin”

Președintele a mai subliniat că locul în care are loc evenimentul, Gara de Nord, are "o încărcătură emoţională profundă", fiind "un simbol al siguranţei şi al speranţei pentru cei care au fost forţaţi să-şi abandoneze ţara şi vieţile pe care le cunoşteau".

"România a demonstrat încă de la începutul conflictului că îi este alături statului vecin, iar românii au arătat solidaritate şi generozitate remarcabile. Atât autorităţile române, cât şi societatea civilă au lucrat în strânsă colaborare cu agenţiile internaţionale pentru a oferi sprijinul necesar celor care ne-au trecut graniţa şi îndeosebi celor care au găsit adăpost în România", a completat preşedintele.

"Este important ca Europa să rămână unită”

"Este important ca Europa să rămână unită, în ciuda dificultăţilor cu care se confruntă, să continue să furnizeze ajutorul de care Ucraina are nevoie în aceste momente critice, fiindcă doar în acest mod democraţia, valorile, libertatea şi securitatea pot fi apărate şi garantate. Având în vedere situaţia extrem de complicată din ţara vecină, incertitudinea cu privire la sfârşitul războiului persistă.

Am fost, în aceşti doi ani, martori ai unor evenimente devastatoare: bombardamente, familii distruse, civili ucişi în mod barbar. Şi tocmai aceste imagini ale ororilor comise de Federaţia Rusă sunt cele care ne obligă să rămânem angajaţi ferm în sprijinirea necondiţionată a Ucrainei, atât timp cât va fi nevoie", a subliniat şeful statului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE