Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Miopia – Ce este și cum ne putem proteja mai bine vederea?

Miopia a devenit un fenomen global care provoacă motive de îngrijoarare în rândul oamenilor de știință. Aceștia estimează că până în 2050, jumătate din populația lumii ar putea fi mioapă, cu o prevalență semnificativă în rândul generațiilor mai tinere.

În unele țări asiatice, precum Singapore, Taiwan și Coreea de Sud, rata miopiei în rândul tinerilor adulți este de peste 80%, potrivit euronews.com.

”Este una dintre cele mai clare demonstrații ale impactului vieții moderne asupra sănătății noastre”, a declarat Dr. Thierry Bour, care conduce Sindicatul Național al Oftalmologilor din Franța, pentru Euronews Next.

Această răspândire drastică a miopiei mai poate fi cauzată de trei factori, pe lângă genetică, a explicat medicul.

În primul rând, lucrăm la o distanță mai apropiată de ecrane, iar generațiile mai tinere petrec mai mult timp pe gadgeturi și mai puțin în aer liber. Petrecerea timpului în natură stimulează producția de dopamină, un neurotransmițător care încetinește creșterea ochilor, pentru că o persoană care suferă de miopie are un glob ocular mult mai alungit decât ar trebui să fie, în mod normal.

Drept urmare, lumina care pătrunde în ochi este focalizată prea mult în fața retinei, în loc să fie direct asupra acesteia, ceea ce face ca obiectele aflate la distanță să devină neclare.

Dar aceasta nu este singura lor particularitate. Un ochi miop este, de asemenea, mai fragil decât unul normal, din cauza alungirii globului ocular, a explicat doctorul Bour.

Această alungire poate face ca retina să devină întinsă și subțire, ceea ce duce la un risc crescut de complicații precum rupturi retiniene, cataractă prematură, glaucom și boli maculare. Cu cât miopia este mai gravă, cu atât riscurile sunt mai mari.

Persoanele mioape se pot confrunta, de asemenea, cu o oboseală mai puternică a ochilor și dureri de cap, iar miopia nediagnosticată la copii și adolescenți poate duce la dificultăți de învățare.

Ce putem face pentru a lupta împotriva miopiei?

Din fericire, soluții există. Consiliul European de Optometrie și Optică recomandă petrecerea a cel puțin 90 de minute în natură pentru a asigura producția de dopamină.

Pentru copiii sub cinci ani, specialiștii sunt de părere că aceștia nu ar trebui să petreacă mai mult de o oră pe zi în fața unui ecran și copiii sub doi ani nu ar trebui să aibă vreo activitate în fața vreunui ecran.

„Aparatul vizual al copiilor de la zero la doi ani pur și simplu nu este suficient de dezvoltat pentru a suferi un astfel de stres provocat de stimularea constantă în fața ecranului”, a scris dr. Langis Michaud, profesor la Școala de Optometrie a Université de Montréal pe site-ul The Conversation.

Tehnologia optometrică a făcut progrese și pentru cei care suferă de miopie, în special pentru copii și adolescenți. Ochelarii pot folosi acum tehnologii integrate care corectează tulburarea vizuală, încetinind totodată dezvoltarea acesteia la copiii cu miopie progresivă.

Acești ochelari sunt echipați cu microlentile care au ca scop corectarea hipermetropiei periferice, caracteristică ochiului miopic, încetinind astfel progresia miopiei.

Un studiu publicat în Scientific Reports în aprilie a analizat un grup de copii care poartă lentile „MiyoSmart” produse de compania japoneză Hoya timp de șase ani. S-a concluzionat că miopia a încetinit într-adevăr și că nu a existat niciun efect de revenire a acesteia, atunci când lentilele nu au mai fost purtate.

Ortokeratologia este o altă soluție

Implică purtarea de lentile de contact rigide pe timpul nopții pentru a aplatiza corneea centrală, permițând ochiului să aibă o focalizare mai clară, în timpul zilei.

„De asemenea, s-a dovedit a fi o modalitate extrem de eficientă de a încetini alungirea globului ocular în miopia progresivă”, explică Myopia Focus, o organizație dedicată fondată de Dr. Jason Higginbotham, optician.

O altă opțiune este reprezentată de picăturile oftalmice cu atropină, care dilată pupilele și paralizează temporar mușchiul care se ocupă cu focalizarea din interiorul ochilor. Studiile sugerează că picăturile oftalmice cu atropină pot reduce semnificativ avansarea miopiei la copii, dar cercetările sunt încă în desfășurare.

Miopia este „o problemă de sănătate publică care are consecințe de zeci de ani. Luând măsuri, copiii pot câștiga ani de vedere bună și își pot face viața de zi cu zi mai ușoară”, a concluzionat doctorul Bour.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE