Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ministrul Turismului: Nu există riscuri pentru sezonul turistic de iarnă, din perspectiva crizei energetice

Țările lumii se apropie de recesiune. Avertismentul vine din partea agenției de rating Fitch, care a anunțat că după o creștere economică peste așteptări în acest an, urmează scăderi la începutul anului viitor. Economiile vor frâna, cel mai probabil în primele luni din 2023.

Riscurile majore sunt legate de războiul din Ucraina, criza din energie și politicile fiscale

România va înregistra cel mai probabil în acest an o creștere de peste 6%. Agenția Fitch spune că viitorul este incert. România depinde de contextul european. Riscurile majore sunt legate de războiul din Ucraina, criza din energie și politicile fiscale. Țara noastră are cel mai mare deficit de cont curent dintre statele comunitare cu același rating. Inflația din luna august a ajuns la 15.32%, iar prețurile alimentelor au fost influențate de creșeterea costurilor cu energia și carburanții.

„Eu încerc să fiu optimist. Mă uit în perioada trecută și după momentul pandemiei și a izbucnirii și pe parcursul ei au fost tot felul de estimări vizavi de intrarea în recesiune. Spre norocul nostru, al tuturor, acest lucru nu s-a întâmplat, cel puțin nu conform previziunilor, iar în multe cazuri economiile au recuperat destul de rapid deficitele. Dacă ar fi să mă refer la activitatea pe care o gestioneaza Ministerul Turismului țin minte că undeva la sfârșit de 2021 Organizația Mondială a Turismului estima, la nivel internațional, că activitatea turistică va putea să ajunga din nou la nivelul din 2019 abia în orizontul anului 2024. După ce a izbucnit războiul și după ce au crescut prețurile, Organizația Mondială a Turismului a făcut o corecție și a spus că în aceste condiții perspectiva de revenire a activității turistice este undeva la orizontul anului 2026 pe indicatorii din 2019”, a declarat Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului și Turismului, la Euronews România.

Ministrul a mai explicat că în ceea ce privește numărul de turiști, avem pentru primele opt luni o creștere de 18%.

„Privind indicatorul total, al numărului de turiști, în primele opt luni am avut 7,9 milioane. În cursul anului trecut am avut 8,4 milioane, deci există o dinamică cumva neașteptată, raportată la evaluările specialiștilor. Din acest motiv rămân optimist. Într-o economie de piață regulile interne pot produce efecte pozitive neașteptate, pe de altă parte trebuie să fim circumspecți. Noi, ca stat, trebuie să încercăm să fim proactivi. Noi avem patru programe care sunt în funcțiune și care au rolul să susțină mediul de afaceri”, a mai adăugat Cadariu.

Măsurile luate la Minister pentru reducerea consumului de energie

Întrebat dacă au fost luate măsuri la Minister pentru reducerea consumului de energie, ministrul a explicat că „este o situație specială”.

„Noi avem o situație specială. Nu avem un spațiu al nostru, suntem în ospeție la Ministerul Economiei. Oricum s-au luat măsuri, inclusv cu numărul de obiecte de iluminat, cu privire la aerul condiționat, ceva măsuri s-au luat, însă cel mai important este ce anume facem noi, ca minister, pentru a preîntâmpina colapsul unor societăți comerciale, pentru că dacă s-ar adeveri tot ce analiștii economici previzionează, dacă nu intervenim ca stat, lucrurile pot fi grave și în sensul ăsta lucrăm pentru un alt program, care se referă la HoReCa, HoReCa 2, dar se bazează pe cadrul temporar Ucraina. Suntem avansați, am pus în dezbatere publică schema de ajutor începând cu data de 30 septembrie. Marți vom construi și o ordonanță de urgență, vom notifica Comisia Europeană, pentru a primi aprobarea, pentru că trebuie să grăbim lucrurile. Urgența este pentru că trebuie să facem inclusiv contractele de finanțare până la sfârșitul anului ,altfel nu mai putem folosi bani din actualul buget”, a mai precizat acesta.

Ministrul a mai menționat că este un pachet de 14 programe la care Ministerul lucrează și a lucrat în cursul anului și că „are speranța că până la sfârșit de an măcar jumătate din aceste programe vor fi funcționale, în ideea de a susține mediul de afaceri”.

Impozitul pe venit vs. mediul de afaceri

Daniel Cadariu a mai adus în discuție și cum afectează creșterea impozitului pe venit mediul de afaceri.

„Poate afecta în momentul în care valoarea impozitului va crește. În activitatea economică o parte din componenta de cheltuieli o reprezintă impozitele pe imobilele deținute. Rămâne de văzut varianta finală. În momentul inițial, cei de la Ministerul de Finanțe au propus o modalitate nouă de impozitare a acestor imobile raportate la anumite evaluări făcute de notarii publici. Cei din asociațiile administrațiilor publice locale s-au opus, au motivat cu faptul că ar însemna un nou soft și știu că s-a luat în considerare să se amâne o astfel de măsură și să se rămână pe sistemul vechi de impozitare, cu modificarea unor limite, de regula limita minimă de crescut pentru agenții eocnomici, așa invocau o parte din reprezentanții asociațiile din admininistrația publică locală. Cu siguranță, raportat la mediul de afaceri orice creștere de impozite presupune o afectare a profitului și poate și a existenței activității în sine, acolo unde ponderea acestui impozit este foarte mare în cifra de afaceri”, a mai explicat Cadariu.

Sezonul turistic de iarnă din perspectivă energetică

Întrebat despre sezonul turistic de iarnă din perspectivă energetică, ministrul a spus că „nu se așteaptă să fie riscuri”.

„Nu mă aștept să fie riscuri, atâta vreme cât am dat o formă finală a ordonanței care protejează populația și mediul de afaceri până la 31 decembrie 2023 cu acele plafoane știute, atâta vreme cât, spre exemplu, rezerva de gaze naturale este la nivel de aproape 90% și asigura necesarul pentru perioada rece n-ar trebui să fie o problemă, doar să intervină alți factori neprevăzuți până în acest moment. Dacă discutăm de agenți economici, în categoria IMM-uri, prețul la energia electrică este un leu cu tot cu TVA. Ar trebui să fie suportabil iarna, atâta vreme cât înainte de criza energetică sau în cursul anului 2019-2020 era în jur de 0,5- 0,6 KW fără TVA. Nu de acolo ar putea veni riscul, iar, oricum, din punctul acesta de vedere, IMM-urile și populația, în concordanță cu prevederile ordonanței sunt și vor fi protejați”, a conchis ministrul la Euronews România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE