Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ministrul Apărării: Alocarea a 2,5% din PIB permite consolidarea structurii naţionale de forţe

Angel Tîlvăr spune că alocarea de 2,5% din Produsul Intern Brut (PIB) permite consolidarea structurii naţionale de forţe din domeniul Apărării.

„Militarii români ştiu ce au de făcut şi îşi ating cu tenacitate şi adaptabilitate priorităţile. Este evident necesar să continuăm demersurile pentru adaptarea suportului legislativ în domeniul apărării la noile realităţi şi voi sprijini, în acest sens, adoptarea pachetului cu proiectele normative care va facilita funcţionarea mai eficientă a instituţiei apărării”, a spus ministrul Apărării.

Oficialii caută metode noi pentru a atrage personalul din Armată

Şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a precizat că anul 2023 se va derula sub semnul recrutării de personal nou şi al instruirii celui existent.

„Va trebui să găsim metode mai eficiente atât pentru atragerea, cât şi pentru menţinerea personalului în Armată. (...) Exerciţiul Saber Guardian, o secvenţă importantă din seria Defender Europe 23, condusă de Forţele Terestre ale SUA în Europa şi Africa, va avea loc în ţara noastră.

Totodată, un obiectiv important al Armatei României pentru 2023 îl reprezintă atingerea capacităţii operaţionale finale de către Comandamentul Corpului Multinaţional de Sud-Est, o structură de comandă esenţială în arhitectura de securitate aliată în zona de sud a Flancului estic”, a afirmat generalul Petrescu.î

Pe linia apărării colective, în 2022, un rol important a revenit consolidării prezenţei NATO pe teritoriul naţional. Dispozitivul defensiv aliat pe Flancul estic şi, implicit, în regiunea Mării Negre a fost întărit şi echilibrat, indică MApN.

Grupul de Luptă al NATO dislocat în Cincu, creşterea efectivelor şi capabilităţilor americane în baza Mihail Kogălniceanu, în principal, dar şi în alte locuri, precum şi augmentarea cu noi trupe aliate a Brigăzii Multinaţionale de Sud-Est "sunt exemple ale solidarităţii europene şi transatlantice în România".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE