Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ministrul Agriculturii, după verificările făcute la Glodeanu Sărat: ”Tomatele cultivate de fermieri respectă normele tehnologice”

Ministrul Agriculturii a declarat, în urma verificărilor de la bazinul legumicol Glodeanu-Sărat, că tomatele cultivate de fermieri respectă normele tehnologice, iar cazurile scoase la iveală de autorităţi privind folosirea unor substanţe interzise pentru forţarea coacerii roşiilor sunt izolate.

Corpul de control al Ministerului Agriculturii a desfăşurat verificări în bazinul legumicol Glodeanu-Sărat, după ce o anchetă a Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Buzău a scos la iveală faptul că mai multe persoane au folosit substanţe chimice interzise pentru a forţa coacerea legumelor din sere şi solarii.

Potrivit autorităţilor din domeniu, au fost prelevate probe din loturile de tomate în vederea depistării prin analize specifice a nivelului reziduurilor de pesticide în scopul garantării siguranţei alimentare a consumatorului. Euronews România a realizat un experiment în urma căruia a fost testat nivelul pesticidelor de pe roșiile din trei puncte ale țării, printre care și Buzău.

Alexandru Cîrîc, profesor: "S-a descoperit prezența unor substanțe în produsele analizate. Dacă este să ne uităm pe rezultate, ne uităm și spunem că în cazul roșiilor aduse din Buzău s-a decoperit propanocarbul, care este un fungixid, dar a cărui limită legală este de 4 mg/kg, iar în produsul analizat a fost de 0,14. Deci de multe, multe ori mai puțin decât limita legală."

După desfăşurarea controalelor, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a precizat că legumicultorii din zona respectivă respectă normele legale în ceea ce priveşte cultivarea tomatelor, iar cazurile relatate în ultima perioadă cu privire la persoane care ar fi vândut şi folosit substanţe interzise pentru coacerea forţată a roşiilor sunt izolate.

"Este vorba despre o verificare tehnică, ce să asigure pe de o parte că produsele care vin pe piaţă sunt curate şi evident cei care încalcă normele tehnologice, folosind substanţe nepermise, sunt monitorizaţi şi luat măsuri ca să nu mai primească subvenţii. Din fericire, sunt cazuri sporadice, iar controlul ne arată că fermierii respectă tehnologiile şi că pot să beneficieze de drepturile care li se cuvin. Au fost cazuri izolate care nu reflectă activitatea din acest domeniu. Caz izolat şi rămân izolate şi le izolăm din toate punctele de vedere şi asigurăm consumatorii români că produsele sunt sănătoase", a declarat pentru AGERPRES ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Ministerul continuă verificările

Conducerea Ministerului Agriculturii atrage atenţia că verificările nu se vor opri doar la Buzău. Cât priveşte substanţele interzise care ar fi intrat în ţară, ministrul Petre Daea face apel către toate instituţiile abilitate să colaboreze pentru a evita pe viitor alte situaţii similare.

"Vom face mereu analize şi vom comunica în fiecare zi. Vizavi de substanţele acestea, aici toate instituţiile statului trebuie să colaboreze şi să acţioneze în consecinţă. Cei care folosesc aceste substanţe, la care se dovedeşte că există în plantă asemenea substanţe şi care nu sunt omologate vor fi sancţionaţi cu ridicarea dreptului de a mai beneficia de sprijin din partea statului. Ştiu că s-au luat zeci de probe şi se continuă. Este o activitate permanentă, nu se opreşte aici, vom face verificări pentru fiecare fermier în parte, pentru fiecare zonă în parte. Consumatorii să fie siguri, liniştiţi că produsele care sunt pe piaţă sunt sigure. Vor fi verificări în ţară, peste tot, este o activitate generală, nu doar la Buzău", a transmis Petre Daea.

Anterior, anchetatorii au anunţat că fac obiectul cercetărilor persoane din comuna Glodeanu-Sărat.

"În cauză se efectuează cercetări faţă de persoane de pe raza judeţului Ilfov şi comunei Glodeanu-Sărat pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de produse sau substanţe toxice, producere, livrare sau utilizare de îngrăşăminte chimice pentru culturi destinate comercializării şi contrabandă, în situaţia unei persoane care nu este din Buzău. Practic cumpărau, revindeau către terţi şi le şi utilizau. Au fost ridicate probe şi o să stabilim dacă utilizarea substanţelor a afectat plantele. Deocamdată, nu există o acuzaţie formulată de comercializare a unor produse toxice până când nu avem rezultate care să confirme acest lucru. Substanţele se pot dilua în limitele legale, se pot formula acuzaţii doar dacă au fost stropite în concentraţii mai mari decât cele legale", a declarat, pentru AGERPRES, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Pogoanele, Cosmin Marius Niţă.

IPJ Buzău a informat recent că au fost organizate mai multe percheziţii în judeţele Buzău şi Ilfov, în urma cărora au depistat în flagrant delict un bărbat care transporta sute de recipiente cu substanţe chimice provenite din Turcia.

Cum sunt controlate fructele și legumele pe care le consumăm

Tot ceea ce înseamnă fucte și legume produse în România și comercializate în piețe și magazine sunt controlate și verificate de reprezentanții Autorității Naționale Fitosanitare. Am trimis o solicitare către această autoritate cu privire la numărul de controale pe care le-au făcut în piețele din România la aceste produse sau deficiențele descoperite. Până în acest moment nu am primit un răspuns.

Cât despre legumele de import. Acestea sunt verificate de către inspectorii Sanitar Veterinar. Până să ajungă în piețe sau în supermarketuri sunt controlate, teoretic, de trei ori.

Ioan Oleleu, vicepreședintele ANSVSA: "Primul (n. red. control) este în momentul în care produsul a ajuns în punctul de inspecție, la frontiera. Aici are loc un control fizic al documentelor și în funcție de tipul de produs și țara de unde el provine se trece inclusiv la recoltarea de probe.

Al doilea palier este în depozitul de orgine, la destinație.

Serviciile sanitar veterinare naționale recoltează probe în vederea monitorizarii acestor produse și un al treilea palier este programul de autocontrol care este implementat de către operatorii economici care pun pe piață astfel de produse."

În primele trei luni ale anului, ANSVSA au prelevat 560 de probe din importurile de fructe, legume și cerele. Dintre acestea, doar cinci ar fi fost găsite neconforme - castraveți, dovlecei, portocale și salată verde. Loturile au fost retrimise țărilor de origine.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE