Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Acuzațiile lui Petre Daea au oprit vânzarea de roșii în Buzău. Cultivatorii, lăsați cu marfa în drum: Lumea nu știe ce să mai cumpere

Legumicultorii din Buzău se plâng că rămân cu marfa în drum, după ancheta penală care a scos la iveală faptul că doi cultivatori din județ ar fi pus în vânzare legume stropite cu substanțe chimice. Clienții nu mai au încredere în produsele din zonă, astfel că nu mai cumpără de la ei. Cultivatorii estimează pierderi la jumătate față de anul trecut, astfel că acum cer autorităților să ia măsuri și să verifice marfa înainte de a ajunge în piețe pentru a-și recâștiga credibilitatea.

În localitatea Glodeanu-Sărat din Buzău cât ai privi cu ochii pe câmp oamenii trăiesc, plantează și vând legume. Oamenii spun cu amărăciune că în decursul ultimilor ani nicioadată nu au văzut autoritățile să-i întrebe dacă folosesc substanțe chimice.

Autoritățile locale spun că au confiscat 200 kg și 400 de litri de substanțe interzise. Chimicalele au fost folosite de doi agricultori care au vrut să-și crească artificial producția, arată ancheta Poliției. Situația îi îngrijorează pe cultivatorii onești care spun că acum au de suferit:

Mircea Ciupitu, cultivator: ”Muncesc din ianuarie, am investit o grămadă de bani și acum când e la vânzare ne-a etichetat așa și toată lumea se ferește de otravă.”

Aurel Covașu, cultivator: ”Am muncit, am băgat o grămadă de bani și ne afectează. Uite, sunt de la noi din sat roșii la București, nu se mai vând nici la 10 lei. Acum un an dădeam, anu ăsta nu mai merge.”

Oamenii spun că reputația zonei a fost afectată și estimează că vânzările o să le scadă la jumătate. Drăgulin a fost șofer de tir și trăiește de aproape zece ani doar din agricultură. Serele lui produc anual între două și patru tone de roșii.

Răducan Drăgulin, cultivator: ”Problema e faptul că substanțele astea există pe piață de unde există, de unde? Nu putem deconta numai noi. Nu știu ce o fi fost, dar a stricat toata firma comunei și la toți care muncesc cinstit. A speriat piața, lumea nu mai știe ce să mai cumpere, a intrat o teamă, o frică.”

Ministrul Agriculturii susține că activitatea acestora este monitorizată. În schimb, directorul Băncii de Gene şi Resurse Vegetale din Buzău susține că există doar două laboratoare certificate la nivel național pentru a face analize pe tomate.

Petre Daea, ministrul Agriculturii: ”Noi îi monitorizăm și îi vom pune în situația de a respecta tehnologia să nu continue în această situație extrem de delicată, iar pentru cei care nu respectă tehnologia se vor lua măsuri și mai drastice.”

Costel Vînătoru, directorul Băncii de Resurse genetice și Vegetale Buzău: ”Ar trebui să învățăm să luăm măsuri până nu e prea târziu și legislația ar trebui armonizată, chiar dacă am avea un organ de control nu știu cum ar putea pătrunde în gospodăria unui cultivator. Chiar dacă pe loc nu avem nimic, în timp are de suferit vorbim de concentrații mari de substanțe neacreditate.”

Cei doi agricultori din Buzău, dar și bărbatul din Ilfov care furnizau substanțele toxice neautorizate sunt cercetați în stare de libertate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE