Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Ministerului Culturii reacționează în cazul festivalului la care va fi difuzat filmul ”Arsenie. Viaţa de apoi”

Publicat de: Euronews

Ministerul Culturii a transmis că ar încălca prevederile din Constituție referitoare la libertatea de exprimare în cazul în ar interveni în planificarea și în conținutul unui festival. Reacția instituției vine în contextul dezbaterii generate în spațiul public privind filmul ”Arsenie. Viaţa de apoi”, în regia lui Alexandru Solomon, care urmează să fie difuzat la Festivalul Astra de la Sibiu.

Reprezentanții Ministerului Culturii au precizat că Legea fundamentală prevede la articolul 30, alineatele 1 şi 2, că ”libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile”, iar ”cenzura de orice fel este interzisă”.

Totodată, Constituția mai stipulează la articolul 30, alineatul 8, că ”răspunderea civilă pentru informaţia sau pentru creaţia adusă la cunoştinţă publică revine editorului sau realizatorului, autorului, organizatorului manifestării artistice, proprietarului mijlocului de multiplicare, al postului de radio sau de televiziune, în condiţiile legii”.

"Ministerul Culturii, ca autoritate publică centrală, are obligaţia de a întreprinde demersuri doar în limitele atribuţiilor conferite prin lege şi cu respectarea drepturilor şi libertăţilor prevăzute de Legea fundamentală a României. Prin urmare, în măsura în care ar interveni în planificarea şi în conţinutul unui festival, indiferent de specificul acestuia, Ministerul Culturii s-ar situa în afara responsabilităţilor legale şi ar încălca prevederile constituţionale referitoare la libertatea de exprimare. Conţinutul producţiilor culturale care generează controverse în spaţiul public merită abordat de părţile interesate printr-un dialog activ, sub semnul toleranţei şi al respectului pentru demnitatea umană, care să ţină cont atât de prevederile legale, cât şi de sensibilităţile legitime ale multor cetăţeni români”, se arată în comunicatul Ministerului Culturii, conform Agerpres.

Arhiepiscopia Sibiului solicită organizatorilor Festivalului ASTRA Film, printr-o scrisoare deschisă, interzicerea proiecției filmului documentar despre Arsenie Boca, regizat de Alexandru Solomon, în cadrul ediției din acest an.

Instituția invocă faptul că pelicula face parte dintr-un ”demers neomarxist”, care va aduce un ”prejudiciu de imagine” BOR prin ”batjocorirea Bisericii și a valorilor poporului nostru”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE