Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tensiunile dintre Kosovo și Serbia continuă. Ministrul kosovar al internelor spune că sârbii înarmați voiau autonomia

Situația tensionată din Kosovo continuă. Ministrul de interne a declarat, într-un interviu pentru Euronews Albania, că gruparea înarmată, care a ucis un polițist kosovar, intenționa să declare autonomia în nordul provinciei. În jur de 30 de sârbi înarmați s-au baricadat într-o mănăstire ortodoxă, după schimbul de focuri cu poliția kosovară.

Ministrul de interne din Kosovo a precizat că gruparea înarmată care a atacat poliția plănuia să declanșeze un conflict de proporții. Scopul final: decretarea autonomiei, în nordul provinciei.

Xhelal Sveçla, ministrul de Interne, Kosovo: ”În tabelul pe care l-ați publicat, este vorba despre 115 uniforme militare, dar sunt și mai multe. Se spune că ar fi vorba de 200 de persoane recrutate, care ar face parte din acest scenariu. Planul lor, cel mai probabil, era să meargă mai la sud, până la linia râului Ibër, și prin atacuri să împiedice poliția kosovară să acționeze liber și apoi să declare autonomie.”

Ministrul de Interne din Kosovo a mai susținut că atacul a avut loc cu aprobarea președintelui Serbiei, Aleksandar Vucic, iar instituțiile din provincie îl vor aresta pe liderul de la Belgrad, dacă intră pe teritoriul Kosovo.

Xhelal Sveçla, ministrul de Interne, Kosovo: ”Aleksandar Vucic este un agresor în relația cu Kosovo. El va fi arestat dacă intră pe teritoriul Kosovo, fără permisiune. Nu este nimic de discutat aici sau de pus sub semnul întrebării. Acesta este comportamentul normal pentru un orice stat suveran și ar fi o dovadă de iresponsabilitate, dar și un eșec al tuturor instituțiilor dacă acest lucru s-ar întâmpla și nu am acționa.”

Ministrul a mai susținut că autoritățile kosovare au capturat arme în valoare de cinci milioane de euro, provenite de la armata sârbă. Potrivit acestuia, armele au intrat în provincie, camuflate sub sigla misiunii de menținere a păcii KFOR.

Xhelal Sveçla, ministrul de Interne, Kosovo: ”Aceasta este o logistică pe care o are o armată adevărată. Cantitatea de armament este în creștere. Am descoperit o altă mașină. Sunt camioane și buldozere care transportă muniție. Sunt mai multe lansatoare, mai multe mine antitanc, mai multe mine antipersonal. Această listă lungă este actualizată. Acest tip de arme nici măcar nu se află în posesia poliției, sunt arme militare și vin direct din depozitele din Serbia.”

Un grup de sârbi înarmați a deschis focul duminică asupra poliției din Kosovo, patru persoane fiind ucise. Gruparea înarmată s-a baricadat în interiorul mănăstirii Banjska.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE