Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bătaie în Parlamentul din Kosovo. Un parlamentar al opoziției a aruncat cu apă în premier

A fost bătaie în Parlamentul din Kosovo. Mai mulți parlamentari au luat cu asalt tribuna forului legislativ, după ce un reprezentant al opoziției a aruncat cu apă în premierul Albin Kurti.

Șeful guvernului prezenta măsurile pentru calmarea tensiunilor cu etnicii sârbi, din nordul provinciei. În acele momente, un adevarat haos s-a iscat la tribuna Parlamentului, unde aleșii kosovari s-au lovit și s-au îmbrâncit. Agenții de securitate l-au extras cu greu pe premier care era prins la mijloc.

Mai multe partide de opoziție au criticat vehement politica premierului Kurti de calmare a tensiunilor din nordul provinciei. Statele Unite și Uniunea Europeană au făcut presiuni asupra premierului pentru a detensiona situația, în condițiile în care lunile trecute s-au înregistrat violențe. Totul a plecat de la alegerile locale pe care etnicii sârbi au decis să le boicoteze.

Situația în nordul Kosovo a devenit tot mai tensionată în ultima perioadă, odată cu preluarea posturilor de primari de către etnicii albanezi, în urma alegerilor din aprilie, boicotate de sârbi, care cer implementarea unui acord vechi de un deceniu pentru sporirea autonomiei. Etnicii albanezi reprezintă aproximativ 90% din populația din Kosovo, în timp ce sârbii constituie aproximativ 5%.

Kosovo și relația sa complexă cu Serbia

În anul 2008, Kosovo și-a declarat independența față de Serbia, însă Belgradul a refuzat să o recunoască. Sârbii kosovari rămân în mare parte loiali Belgradului, mai ales în nordul regiunii, unde constituie majoritatea populației, și resping toate măsurile luate de guvernul de la Pristina pentru a-și consolida controlul asupra teritoriului.

Serbia consideră Kosovo ca fiind o parte integrantă a patriei sale din punct de vedere spiritual și istoric, fiind locul unor bătălii cruciale desfășurate de-a lungul secolelor. De asemenea, Kosovo găzduiește unele dintre cele mai venerate mănăstiri ale Bisericii Ortodoxe Sârbe. Această perspectivă alimentează tensiunile și disputele în curs între cele două părți, sporind complexitatea situației din regiune.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE