Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Kosovo a cumpărat un lot de drone Bayraktar fabricate în Turcia, a declarat duminică premierul Albin Kurti într-un moment în care se confruntă cu tulburări în nordul țării, unde etnicii sârbi refuză să recunoască autoritățile de la Pristina.

Într-o postare pe Facebook în care apare în fața unei drone alături de ministrul Apărării, prim-ministrul Albin Kurti a declarat că ultimele cheltuieli pentru securitate fac țara mai sigură.

El nu a precizat numărul sau costul dronelor, primele din Kosovo, și nici nu a spus la ce vor fi folosite. Dronele Bayraktar au câștigat popularitate la nivel mondial după ce au fost folosite de armata ucraineană împotriva forțelor rusești.

"Kosovo este acum și mai sigur și mereu mândru", a declarat Kurti, adăugând că guvernul său a crescut în ultimii doi ani numărul de trupe cu 80% și bugetul apărării cu peste 100%.

Kosovo face demrsuri pentru aderarea la NATO

Vechea republică își construiește o armată menită să aibă în cele din urmă 5.000 de soldați și 3.000 de rezerviști. Alianța militară NATO are, de asemenea, peste 4.500 de membri ai forțelor de menținere a păcii în această țară de 1,8 milioane de locuitori.

În ultimele luni, Kosovo s-a confruntat cu cele mai grave violențe etnice în nordul țării, unde locuiesc aproximativ 50.000 de etnici sârbi, care sunt susținuți de Belgrad.

Problemele au izbucnit în luna mai, după ce primari de etnie albaneză au preluat mandatul în urma unor alegeri locale boicotate de sârbi, care au cerut punerea în aplicare a unui acord vechi de zece ani pentru mai multă autonomie.

Kosovo își propune să adere la NATO, dar patru dintre membrii alianței încă nu recunosc independența sa din 2008 față de Serbia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE