Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Arhiepiscopia Sibiului solicită interzicerea filmului ”Arsenie. Viața de apoi”. Regizor: ”Un film cred nu poate anula credința nimănui”

Arhiepiscopia Sibiului solicită organizatorilor Festivalului ASTRA Film, printr-o scrisoare deschisă, interzicerea proiecției filmului documentar despre Arsenie Boca, regizat de Alexandru Solomon, în cadrul ediției din acest an.

Instituția invocă faptul că pelicula face parte dintr-un ”demers neomarxist”, care va aduce un ”prejudiciu de imagine” BOR prin ”batjocorirea Bisericii și a valorilor poporului nostru”.

Regizorul filmului, Alexandru Solomon, a argumentat pentru Euronews România că mulți dintre criticii producției nu au vizionat-o în mod real. El a adăugat că reacția autoritară a Arhiepiscopiei Sibiului sugerează că libertatea de exprimare ar putea fi percepută într-un mod negativ, subliniind că aceasta ar putea fi interpretată ca un atac la adresa Bisericii Ortodoxe și a valorilor naționale.

”Cred că multă lume care se manifestă împotriva filmului, de fapt nu l-a văzut. Pe de altă parte, cred că în cazul aceasta avem de-a face cu o reacție autoritară a Arhiepiscopiei Sibiului, care în esență spune că libertatea de expresie nu e chiar bună, pentru că prilejuiește un atac la Biserica Ortodoxă și la valorile naționale. Dar asta înseamnă că echivalăm Biserica Ortodoxă cu valorile oamenilor sau cu națiunea până la urmă, ori nu știu dacă am putea spune asta. Un film cred nu poate anula credința nimănui, adică asta cred că e evident și că există libertate și pe tărâmul ăsta al credinței și cred că ne putem exprima în zeci de feluri”,  a explicat Alexandru Solomon.

Reacția Patriarhiei Române la Anularea Documentarului despre Părintele Arsenie Boca de la un Festival de Film 

Patriarhia Română a emis un răspuns oficial pentru Euronews România în care a evidențiat faptul că socilitarea solicitarea Arhiepiscopiei Sibiului este ”una strict locală, eparhială.” 

”Fiecare eparhie este autonomă administrativ. Motivația o constituie apărarea imaginii unei personalități reale a Bisericii, respectiv a părintelui Arsenie Boca, perceput de mulți credincioși ca un sfânt al Ardealului. Chiar dacă nu a fost canonizat încă. O abordare ireverențioasă, fie ea și „artistică”, a unei personalități religioase va stârni totdeauna și oriunde în lume o reacție critică sau de protest. Un vechi și înțelept gând spune „să nu te joci cu ceea ce este adânc în om”. Altfel, Biserica nu poate și nici nu-și propune să interzică vreodată ceva în spațiul public. Rolul ei, printre altele, este să ofere convingător repere morale și spirituale pe care oamenii să le accepte liber, în bună cunoștință de cauză. De aici rezidă și rolul înalt pedagogic al Bisericii. Biserica nu este o instituție care emite interdicții, ci o comunitate vie de credință profund modelatoare. Un spațiu al rafinării și vindecării prin rugăciune și dragoste pentru ceilalți. Acest lucru ar trebui să fie conștientizat la nivel personal și comunitar, inclusiv eparhial”, potrivit Patriarhiei Române. 

Vasile Bănescu: Biserica nu poate interzice vreodată ceva în spaţiul public

Biserica nu poate şi nici nu-şi propune să interzică vreodată ceva în spaţiul public, lucru care ar trebui să fie conştientizat la nivel personal şi comunitar, inclusiv eparhial, a afirmat, marţi, purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu.

Reacţia BOR survine solicitărilor presei de a exprima un punct de vedere pe marginea reacţiei Arhiepiscopiei Sibiului prin care se solicită retragerea/ "interzicerea" recentului film despre părintele Arsenie Boca.

"Altfel, Biserica nu poate şi nici nu-şi propune să interzică vreodată ceva în spaţiul public. Rolul ei, printre altele, este să ofere convingător repere morale şi spirituale pe care oamenii să le accepte liber, în bună cunoştinţă de cauză. De aici rezidă şi rolul înalt pedagogic al Bisericii. Biserica nu este o instituţie care emite interdicţii, ci o comunitate vie de credinţă profund modelatoare. Un spaţiu al rafinării şi vindecării prin rugăciune şi dragoste pentru ceilalţi. Acest lucru ar trebui să fie conştientizat la nivel personal şi comunitar, inclusiv eparhial", afirmă Bănescu.

Purtătorul de cuvânt al BOR precizează că solicitarea Arhiepiscopiei Sibiului este una strict locală, eparhială, fiecare eparhie fiind autonomă administrativ.

"Motivaţia o constituie apărarea imaginii unei personalităţi reale a Bisericii, respectiv a părintelui Arsenie Boca, perceput de mulţi credincioşi ca un sfânt al Ardealului. Chiar dacă nu a fost canonizat încă. O abordare ireverenţioasă, fie ea şi "artistică", a unei personalităţi religioase va stârni totdeauna şi oriunde în lume o reacţie critică sau de protest. Un vechi şi înţelept gând spune 'să nu te joci cu ceea ce este adânc în om'", a mai transmis Vasile Bănescu.

Arhiepiscopia Sibiului a criticat documentarul "Arsenie. Viaţa de apoi" al regizorului Alexandru Solomon într-o scrisoare deschisă publicată luni seară pe site-ul Mitropoliei Ardealului şi acuză că "filmul este o nefericită încercare de a batjocori un popor şi valorile lui spirituale. Viaţa părintelui Arsenie Boca, jignitor parodiată, nu este altceva decât un pretext de ridiculizare şi jignire a mii şi mii de credincioşi ai Bisericii Ortodoxe".

Ce conține scrisoarea deschisă a Arhiepiscopia Sibiului

”În contextul actual social și economic dificil prin care trece România, libertatea de exprimare câștigată atât de greu cu sângele eroilor Revoluției din 1989 este constant folosită pentru a denigra poporul român, valorile lui spirituale perene și, în mod special, Biserica Ortodoxă. Cu îngrijorare asistăm la o întoarcere periculoasă la metodele de dezinformare și denigrare consacrate de dictaturile bolșevice.

Teoria critică a neomarxismului cultural a pătruns adânc în mass-media românească. Se critică instituțiile fundamentale pe care se bazează ființa poporului nostru, începând cu Biserica, cu familia și cu patria.

În acest demers neomarxist se încadrează și recenta producție cinematografică a regizorului Alexandru Solomon.

Încadrat fals în ciclul documentarelor, filmul este o nefericită încercare de a batjocori un popor și valorile lui spirituale.

Viața părintelui Arsenie Boca, jignitor parodiată, nu este altceva decât un pretext de ridiculizare și jignire a mii și mii de credincioși ai Bisericii Ortodoxe.

Acest film, așa-zis documentar, caricaturizează și profanează memoria Părintelui Arsenie Boca, care încă din timpul vieții a fost numit în evlavia poporului nostru Sfântul Ardealului.”, se arată în scrisoare deschisă semnată de Biroul de presă al Arhiepiscopiei Sibiului și publicată pe site-ul Mitropoliei Ardealului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE