Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Explozia din Marea Neagră, de la Costinești. Inspector ITF: ”Aceste explozii pot fi cauzate de altceva, nu numai de mine”

Din cauza vântului puternic și a vremii nefavorabile, fluxul curenților marini poate să aducă mine marine în zona litoralului românesc. Este avertismentul experților, care au explicat, la Euronews România, posibile ipoteze privind explozia de luni, din stațiunea Costinești.

Influența Dunării face ca obiecte plutitoare din Ucraina să ajungă, totuși, mai greu în zona litoralului românesc, spune biologul Răzvan Popescu Mirceni.

În urma incidentului din Costinești o echipă de scafandri și o navă a Gărzii de Coastă au investigat zona.

Până în momentul de față nu au fost descoperite resturi de mină, în apropiere de locul unde s-a produs explozia. Statul Major al Forțelor Navale a anunțat că nu au descoperit mine marine care să plutească în derivă.

Inspector: ”Exploziile pot fi cauzate de altceva, nu numai de mine, și pot fi direcționate de către forțele ruse”

Adrian Mihalcioiu, inspector Federația Internațională a Transportatorilor: ”Ele ar trebui să vină destul de departe dinspre Odesa, să depășească toate aceste zone aglomerate de nave care stau la ancoră și în raza portului Constanța, și în raza portului Sulina și curenții marini, împreună cu vântul din zilele astea, să poată fi calculat, astfel încât să ajungă, totuși, la Costinești să eșueze un dispozitiv explozibil plutitor. Și eu sunt de părere că aceste explozii pot fi cauzate de altceva, nu numai de mine, și pot fi direcționate de către forțele ruse. Noi am mai avut câteva obiecte plutitoare, mine chiar, detonate de forțele noastre costiere și cred că nu poate fi o coincidență, totuși.”

Răzvan Popescu Mirceni, biolog marin: ”Personal îmi vine destul de greu să cred că astfel de mine ajung într-un termen așa de scurt, de la o distanță extrem de mare, respectiv din zona costieră a Ucrainei, tocmai la Costinești. I-ar trebui măcar o săptămână unei astfel de mine ca să ajungă de acolo. Cert e că este destul de greu să ajungă obiecte plutitoare, așa cum ați văzut, nici măcar după acel episod al eliminării de deșeuri plutitoare după tragedia de pe Nipru, cu ruperea barajului, nu au ajuns foarte multe corpuri plutitoare la noi pe coastă. Ca să nu spun că nu prea au ajuns deloc.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE