Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Migrația, armă letală: cel puțin 63.000 de refugiați, morți în ultimii zece ani. Majoritatea azilanților fug din calea războiului și sărăciei

În ultimii zece ani, cel puțin 63.000 de refugiați au murit sau au fost dați dispăruți, potrivit agenției pentru migrație a Națiunilor Unite.

Anul trecut s-a înregistrat cel mai tragic bilanț: peste 8.500 de oameni și-au pierdut viața în căutarea unui trai mai bun.

În același timp, migrația ilegală rămâne unul dintre subiectele fierbinți pe agenda europeană și americană, înaintea alegerilor.

În urmă cu mai bine de zece ani, lumea întreagă a fost șocată de vestea morții a 600 de migranți, după ce două nave au naufragiat în Marea Mediterană, în apropierea coastei Italiei.

De atunci, agenția Națiunilor Unite pentru migrație a început să țină evidența oamenilor care își pierd viața fugind din calea războiului, a sărăciei și persecuțiilor.

Statele europene, în special Italia și Grecia, au fost încercate de mare criză a migranților în 2015-2016.

Guvernele s-au angajat în mod repetat să găsească soluții pentru a salva vieți și pentru a combate rețelele de traficanți.

Marea Meditereană, cel mai mare cimitir al migranților

Cu toate acestea, Marea Meditereană s-a transformat în cel mai mare cimitir al migranților. În total, cel puțin 28.000 de oameni s-au înecat în încercarea de a ajunge pe bătrânul continent.

”Cifrele sunt destul de alarmante. Observăm că după 10 ani, oamenii continuă să își piradă viața în căutarea uneia mai bune. Vedem că, spre exemplu, 2023 a fost cel mai mortal an de la debutul măsurătorilor, cu peste 8.500 de morți, iar motivele sunt numeroase. M

ajoritatea oamenilor, peste 60% dintre decesele înregistrate sunt cauzate de înec.”, a declarat Jorge Galindo, purtătorul de cuvânt, Institutul pentru Date Globale.

Potrivit raportului agenției ONU, bilanțul real ar putea fi mult mai mare, însă informațiile sunt greu de obținut și verificat, la nivel global. În plus, peste două treimi dintre victime rămân neidentificate.

Europa nu este singura care se confruntă cu acest fenomen, în ciuda măsurilor privind controlul granițelor. Mii de azilanți s-au înecat în apele Atlanticului, încercând să treacă din Mexic în Statele Unite.

Cu toate mijloacele de supraveghere și în pofida zidurilor, traficanții par a găsi mereu noi rute pentru a conduce migranții, multe dintre ele mai periculoase.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE