Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Peste 6.000 de migranţi au dispărut în 2023 în încercarea de a ajunge în Spania

Cel puţin 6.618 de migranţi au murit sau au dispărut pe parcursul anului trecut în încercarea de a ajunge în Spania, în medie 18 zilnic, a declarat marţi ONG-ul spaniol Caminando Fronteras, relatează Agerpres.

Această cifră, care practic s-a triplat (+177%) faţă de cea din 2022, este "cea mai mare" înregistrată de ONG de la începutul statisticilor sale, a declarat pentru presă coordonatoarea organizaţiei, Helena Maleno, care a criticat "lipsa de mijloace" a salvatorilor pe mare.

Prin comparaţie, un raport al ONG-ului publicat anul trecut a identificat 11.200 de migranţi care au murit sau au dispărut în timp ce au încercat să ajungă în Spania între 2018 şi 2022, sau o medie de şase pe zi.

Această creştere a tragediilor migratorii survine pe măsură ce numărul migranţilor sosiţi ilegal în Spania aproape s-a dublat în 2023, ajungând la 56.852 de persoane, ca urmare a unui aflux fără precedent în arhipelagul Canare, potrivit cifrelor guvernului spaniol.

Organizaţia Caminando Fronteras, care îşi întocmeşte rapoartele pe baza apelurilor de urgenţă ale migranţilor aflaţi în pericol pe mare sau a familiilor acestora, a identificat 363 de femei şi 384 de copii printre victimele înregistrate anul trecut.

Cea mai periculoasă rută parcurse de migranți

Marea majoritate a dispariţiilor în rândul migranţilor care au încercat să ajungă în Spania (6.007 din total) au avut loc pe ruta migratorie extrem de periculoasă între zonele de coastă ale Africii de Nord-Vest şi arhipelagul spaniol Canare, în Oceanul Atlantic.

Migranţii pornesc în această călătorie pe mare de câteva sute de kilometri şi care durează câteva zile sau chiar săptămâni la bordul unor ambarcaţiuni improvizate supraaglomerate.

Potrivit ONG-ului, migranţii care au dispărut în timp ce încercau să ajungă în Spania au plecat mai întâi de pe coasta Senegalului (3.176).

De asemenea, organizaţia spaniolă a înregistrat anul trecut 611 decese sau dispariţii pe ruta migratorie care leagă Marocul şi Algeria de coastele de sud ale Spaniei.

Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM), care se bazează pe mărturii indirecte şi articole de presă, a recenzat anul trecut 914 migranţi dispăruţi pe ruta către Canare şi 333 pe ruta între Maroc sau Algeria şi Spania.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE