Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Meteorolog: Luna iulie de anul acesta, cea mai secetoasă din istoria măsurătorilor

Un nou record meteorologic negativ la noi în țară. De la media normală de precipitații de 77 litri pe metru pătrat pentru luna iulie, până acum s-au înregistrat mai puțin de jumătate.

Este efectul direct al temperaturilor extreme din ultima perioadă de la noi din țară și transformă această lună în cea mai secetoasă lună iulie din istoria măsurătorilor, potrivit meteorologilor.

Gabriela Băncilă, director meteorologie operaţională ANM: „În momentul de față, printr-o cantitate medie de 29 litri, se conturează ca această lună iulie să fie cea mai secetoasă lună iulie din istoria măsurătorilor meteo la noi în țară.

Mai sunt câteva zile până la sfârșitul lunii, mai sunt posibile astfel de fenomene, dar aceste manifestări de instabilitate. de o intensitate ridicată. nu fac decât să contribuie la deteriorarea culturilor deja afectate de secetă, prin vijelii, căderi de grindină. Ar trebui să plouă măcar cât ar fi normal să plouă. Am încheiat luna iunie cu o secetă pedologică moderată și extremă.

Primul obiectiv este măcar să plouă în lunile următoare, cât ar fi normal să plouă în lunile respective. Cu cât ne îndreptăm spre toamnă, cantitatea de precipitații e din ce în ce mai mică, față de 77 litri medie normală pentru iulie. Deja în august, septembrie, cantitățile normale încep să scadă.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE