Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Medicii români pleacă să lucreze în străinătate. Lipsa de perspective și sistemul medical subfinanțat se numără printre motive

România este țara care formează medici, dar nu pare să aibă și capacitatea de a-i ține în țară. Drept urmare, ce învață tinerii medici aici aplică în străinătate. Anual, cel puțin o mie de medici pleacă din țară, lăsând în urmă un gol care, cel puțin deocamdată, nu poate fi umplut. Printre motivele pentru care pleacă se numără: lipsa de perspective și sistemul medical subfinanțat.

Am vorbit cu doi dintre medicii români care au ales Franța. Cum e sistemul acolo, vedeți în materialul următor.

La fel ca România, și Franța se confruntă cu un deficit acut de medici de familie. Motivele sunt însă diferite. România rămâne fără medici pentru că aceștia pleacă în străinătate. Franța, în schimb, nu formează suficienți.

Mircea Ciungu, medic de familie român stabilit în Franța: Ei au adoptat un sistem de pregătire a medicilor de familie. Au limitat numărul de absolvenți și s-au trezit că nu mai au medici. În Franța, sistemul este foarte bine finanțat. Toată lumea poate beneficia de asistență medicală. Într-o clinică poate fi operat un muncitor de la salubritate, într-un salon vecin cu primarul. Nu trebuie să dai șpagă ca să fii internat într-un salon lângă domnul ministru. Există un sistem de asigurări de sănătate, care acoperă o mare parte din cheltuielile unei consultații.

Așa că Franța îi primește pe medicii noștri cu brațele deschise

Mircea Ciungu s-a mutat într-un orășel din sudul Franței, unde a închiriat un cabinet, în urmă cu 10 ani. Acum este medic de familie pentru 1.800 de pacienți. Nu vrea să revină în România.

Mircea Ciungu, medic de familie român stabilit în Franța: Aveam 55 de ani și am decis să schimb cursul și să mă duc undeva, unde mă pot realiza. Acea postură de medic funcționar, care trăiește la mila statului, pentru că nu are mijloace să facă medicină. Sistemul românesc era și este în continuare subfinanțat.

Și Alin Stănășel a ales Franța. A plecat din România în 2007.

Alin Stănășel, medic de familie român stabilit în Franța: Privind retrospectiv, cred că era lipsa de perspectivă și de viitor. Nu vedeam o ieșire. Cu datorii. Munceam mult și nu făceam față.

Sistemul francez de sănătate este considerat unul dintre cele mai bune la nivel european

Iar față de România, există diferențe atât în atitudinea pacientului față de propria sănătate, cât și în felul în care se desfășoară activitatea în cabinetul medical.

Mircea Ciungu, medic de familie român stabilit în Franța: Pacientul francez este și el foarte diferit de pacientul român, în sensul că adresabilitatea este mult mai mare. Noțiunea de automedicație este foarte redusă în Franța.

Alin Stănășel, medic de familie român stabilit în Franța: Eu sunt într-un cabinet de medicină de familie la țară, unde fac de toate. Cei de la oraș nu fac așa ceva. Mi s-a întâmplat să fac și suturi, și resuscitări, toate manevrele, pe care le-am învățat la școală în România. Un medic de familie are în medie 1.300, 1.500 de pacienți. Sunt locuri cu 2.000, 3.000 de pacienți. Numai că e un coșmar.

Un studiu realizat de Colegiul Medicilor din România arată că 6 din 10 medici cu vârste de până în 35 de ani și-au declarat intenția de a pleca din țară. Infrastructura sistemului sanitar românesc, oportunitățile de formare profesională sau cercetare, accesul la facilități, tehnologie și fondurile din străinătate sunt cele mai importante motive care îi determină să ia decizia plecării.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE