Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Noi programe de diagnostic și tratament pentru bolnavii de cancer. Marcel Ciolacu: ”Deblocăm finanțarea serviciilor”

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, că Guvernul deblochează finanțarea serviciilor de diagnostic genetic și tratament personalizat, în așa fel încât bolnavii de cancer să beneficieze de acces la ”radioterapie de ultimă generație”.

”Odată cu elaborarea normelor planului național de control al cancerului, aprobăm o ordonanță de urgență și o hotărâre de Guvern care includ programul de oncologie prin care deblocăm finanțarea serviciilor de diagnostic genetic și tratament personalizat, asigurând astfel acces la radioterapia de ultimă generație pentru toți pacienții oncologici.

Practic, toți bolnavii de cancer sunt incluși acum în noile programe de diagnostic și tratament.

Vor urma rapid alte măsuri pentru reorganizarea sistemului de asistență medicală pentru pacienții de cancer, precum și standarde de calitate a îngrijirii și centre complexe de oncologie pediatrică”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern.

România, sub media europeană la numărul de cancere

Paradoxal, România se situa sub media europeană la numărul de cancere depistate, cu toate că avea un număr mai mare de decese față de media Uniunii Europene. Datele sunt furnizate de Comisia Europeană cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului și sunt din anul 2019-2020.

România se afla sub media europeană la numărul de cancere în anul 2020, cu doar 491 de cazuri la 100.000 de locuitori, față de media europeană de 569 de cazuri. Cu toate acestea, în 2019, țara noastră avea 264 de decese, un număr mai mare față de media UE de 247 de decese.

Cancerul este a doua boală cauzatoare de moarte în România, după bolile cardiovasculare, reprezentând 19% din totalul deceselor.

România se află pe ultimul loc la ratele de screeening pentru cancerul de col uterin, după Țările de Jos și Bulgaria, iar pe primele locuri se clasează Cehia și Luxemburg.

Nici la screeningul pentru cancerul colorectal nu stăm mai bine. Ne aflăm pe ultimele locuri împreună cu Cipru și Bulgaria, iar în fruntea clasamentului se situează Austria și Danemarca.

Ciolacu anunță investiții în Sănătate cu bani din PNRR

”Aprobăm astăzi patru programe naționale prin care dotăm cu echipamente cabinetele medicilor de familie, cabinete de planificare familială și centre comunitare integrate.

Utilăm centre mobile de UPU pentru noi născuți și unități mobile de screening pentru cancer, toate cu fonduri din PNRR.

De fapt, replicăm în sănătate ceea ce am făcut ieri în Educație, unde am semnat investiții de peste un miliard de euro din PNRR”, a mai precizat Marcel Ciolacu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE