Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fără medic de familie, la 60 de kilometri de București. Oamenii din mai multe localități din Giurgiu, îngrijiți de voluntari

Nu trebuie să mergi departe pentru a vedea cât de mare este deficitul de medici de familie. La doar 60 de km de Capitală, în județul Giurgiu, sute de oameni nu au acces la îngrijiri medicale aproape de casă. De cele mai multe ori accesul la servicii medicale în aceste zone se face cu ajutorul voluntarilor din cadrul organizațiilor neguvernamentale, cum este și Crucea Roșie. L-am invitat pe canapeaua Euronews pe Marian Măcelaru, directorul Crucii Roșii din Giurgiu. 

De ce nu rămân medicii în orașele mai mici?

Tatiana Lipchin, jurnalist Euronews România: ”Domnule Măcelaru, cât de mult se simte deficitul de medici de familie în Giurgiu?”

Marian Măcelaru, director Crucea Roșie Giurgiu: ”Problema asta este prezentă, de fapt, în toată țara. Situația s-a mai schimbat și din punct de vedere financiar. Sperăm că vom reuși să-i aducem înapoi pe medicii care sunt rezultatul unei școli cu tradiție.”

Tatiana Lipchin: ”Cum ați descrie situația din localitățile din județul Giurgiu din punct de vedere medical? ”

Marian Măcelaru: ”Este loc de mai bine și ca nesatisfăcător. De multe ori, mi-am pus întrebarea, la 50 km de Capitală, de ce la noi, totuși, merg lucrurile mai greu. Mi-am pus întrebarea de ce au plecat medicii după 2 - 3 luni.”

Tatiana Lipchin: ”Ați găsit un răspuns?”

Marian Măcelaru: ”Mirajul Capitalei. Vezi ce faci și revii la Capitală. Eu zic să bea mai des apă de Giurgiu, că așa se spune: cine bea apă de malul Dunării, rămâne acolo.”

Tatiana Lipchin: ”Din punctul dumneavoastră de vedere, ce ar trebui să facă autoritățile din Giurgiu pentru a atrage cât mai mulți medici de familie?”

Marian Măcelaru: ”În afară de faptul că li se oferă un loc de muncă, o salarizare corespunzătoare, cazare. Eu îți ofer, ideea este să vii și tu în întâmpinarea mea. Ține de om. Un absolvent învață la facultatea de medicină și în loc să stea cinci ani, să întoarcă serviciile către populație, el pleacă imediat în afară. Prima caravană medicală care a fost prezentă în județul Giurgiu a fost în anul 2022, o caravană a Crucii Roșii Române, care a făcut un tur de forță în anumite județe cu deficit în prezență medică. Am ales ca zonă comuna Vedea, unde în timp de două zile am acordat asistență medicală la 2075 de persoane. Oamenilor parcă nu le venea să creadă că la ușa lor sunt prezenți niște medici, de care poate chiar n-au auzit. Unii nu înțelegeau ce este ecograful. Cu ocazia acelei campanii la Vedea am descoperit foarte multe probleme cardiace. Chiar la limită au fost probleme și le-am recomandat de urgență să meargă la specialist. Noi suntem în serviciul acestor oameni. Noi simțim pulsul realității.”

Tatiana Lipchin: ”În cadrul campaniilor pe care le desfășurați, cu ce probleme vă confruntați?”

Marian Măcelaru: ”O să cer oamenilor să aibă puțină răbdare și să înțeleagă că și noi suntem la rândul nostru oameni.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE