Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Măsurile luate în piața muncii din Europa au creat numeroase slujbe, dar nu sunt angajați destui

Uniunea Europeană nu pare a avea o problemă cu forța de muncă necesară și nici cu șomajul pentru că cifrele oficiale arată un grad de ocupare de peste 75%. Dincolo de statistici, situația nu este cea mai bună – există șomaj de lungă durată, mulți din această categorie fiind tineri, iar pentru multe domenii nu se găsesc destui lucrători. În plus, noile tehnologii și munca online au obligat Uniunea să se modernizeze și să găsească cea mai potrivită legislație pentru aceste provocări.

Milioane de locuri de muncă pentru care se caută lucrători

Schimbările în piața muncii nu sunt evidente numai în spațiul european, fiind comune în majoritatea statelor din lume. Importante sunt însă răspunsurile găsite rapid astfel încât economiile și societățile să nu sufere, spun liderii Uniunii Europene. Iar aceste soluții au apărut în timp record, explică președintele Comisiei Europene.

Ursula von der Leyen spune că rata de ocupare a forței de muncă în Europa este aproape de 100 %. În loc să existe milioane de europeni în căutarea unui loc de muncă, Uniunea are milioane de locuri de muncă pentru care se caută lucrători.

Ursula von der Leyen, președinta Comisie Europene: „Prima provocare este legată de piața europeană a forței de muncă. Nu am uitat primele zile ale pandemiei, când toată lumea se aștepta la un nou val de șomaj în masă similar celui din anii 1930. Europa a sfidat această predicție. Am salvat 40 de milioane de locuri de muncă cu ajutorul SURE, prima inițiativă din istoria Uniunii referitoare la reducerea timpului de muncă. A fost o ilustrare a economiei sociale de piață a Europei în acțiune. Și putem fi mândri de acest lucru. Imediat după aceea, am repornit motorul economiilor noastre cu ajutorul NextGenerationEU, iar astăzi putem vedea rezultatele. Europa e aproape de ocuparea totală a forței de muncă.”

Provocările din piața muncii

În același timp, spune Ursula von der Leyen, deficitul de forță de muncă și de personal calificat a atins un nivel record în Europa, dar și în toate celelalte economii majore. În perioadele de vârf ale sezonului turistic, restaurantele și barurile din Europa lucrează cu program redus pentru că nu pot găsi personal. În spitale, tratamentele medicale sunt amânate din cauza lipsei de asistenți medicali. Iar două treimi din întreprinderile europene caută, dar nu găsesc specialiști în domeniul IT, mai spune șefa executivului comunitar. În aceste condiții, Uniunea Europeană caută soluții pentru compensarea neajunsurilor. Soluții care să răspundă multelor probleme care au apărut în timp, după cum spune comisarul european pentru locuri de muncă.

Nicolas Schmit, comisar european pentru locuri de muncă și drepturi sociale: „În legătură cu diversele măsuri pe care le-am implementat în ultimii ani, voi menționa cele mai relevante. Directiva privind salariul minim, importantă pentru combaterea sărăciei celor care au un loc de muncă. Directiva privind transparența salarială pentru a stabili măsuri pentru aplicarea eficientă a principiului egalității de remunerare între femei și bărbați. Directiva propusă privind munca pe platforme, care abordează problema protecției sociale într-o lume a muncii afectată de digitalizare.”

Concret, ce a făcut Uniunea Europeană în chestiunea provocărilor din piața muncii? Între multe altele, Comisia a lansat un program de zeci de milioane de euro pentru a ajuta statele membre să dezvolte noi modalităţi de combatere a şomajului de lungă durată şi să sprijine revenirea persoanelor pe piaţa forţei de muncă. Parlamentul European a adoptat directiva privind lucrul pe platforme online, ceea ce reglementează și îmbunătățește condițiile de muncă ale lucrătorilor pe platforme online, în număr de peste cinci sute active în Europa.

Astfel de măsuri se adaugă celor luate individual de țările Uniunii, cu rezultate evidente de multe ori. De exemplu, în cazul României, numărul celor care caută de lucru în străinătate este în scădere. Ultimele date arată că numai opt procente mai vor să plece, o scădere de la 13% în 2020 şi 22% în 2018.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE