Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tinerii din întreaga Europă își părăsesc locurile de muncă. Cum se luptă companiile să acopere golurile de competențe

Tinerii din întreaga Europă își părăsesc locurile de muncă - iar acest lucru devine unul dintre cele mai mari obstacole în calea soluționării deficitului de competențe pentru companii, potrivit unui nou raport citat de euronews.com.

Noile cifre arată că 60% dintre managerii care se ocupă cu recrutarea spun că tendința de demisie a angajaților tineri și dificultățile lor de a atrage noi angajați cu competențele potrivite înseamnă că nu pot acoperi deficitul de competențe.

Pandemia și instabilitatea economică ulterioară, care a dus la niveluri record de inflație care încă nu s-au diminuat în mare parte din Europa, au dat naștere unor tendințe precum așa-numita "marea demisie" și "demisia liniștită".

O mulțime de angajați tineri, în special, au simțit că nu au primit un tratament corect, lucrând adesea mai mult pentru mai puțini bani, deoarece prețurile au crescut mai repede decât salariile lor.

Un sondaj realizat în rândul a mii de manageri care se ocupă cu recrutarea, profesioniști în domeniul învățării și dezvoltării și lucrători de diferite niveluri din companii din Marea Britanie, Franța, Germania și SUA a dezvăluit dificultățile grave în care se află companiile.

Care e cea mai mare problemă semnalată de managerii de recrutare

În raportul 2023 Global State of Upskilling and Reskilling, analiștii de la platforma de învățare 360Learning au arătat că pierderea generației mai în vârstă care se pensionează a fost cel mai important obstacol pentru mai mult de o treime dintre companii.

În Franța și în SUA, cea mai mare provocare a fost găsirea unui număr suficient de noi angajați cu competențele potrivite. Potrivit lui David James, director la 360Learning, criza competențelor exercită o "presiune semnificativă" asupra multor tipuri de întreprinderi din cauza pierderii cunoștințelor instituționale prin angajații care ies la pensie și prin rotația angajaților tineri.

"Ca urmare, cererea de talente depășește cu mult oferta. Pentru a remedia această situație, angajatorii trebuie să creeze o cultură a învățării continue și să le ofere echipelor lor instrumentele și oportunitățile de a-și îmbunătăți competențele", a spus el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE