Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România, printre ultimele țări din UE în privința angajării absolvenților: 30% dintre tinerii români nu sunt angajați

România este la coada clasamentului în ceea ce privește rata de angajare a tinerilor. Nu mai puțin de 30% dintre tinerii români cu vârste cuprinse între 20 și 34 de ani nu au un loc de muncă, comparativ cu media europeană de 18%, arată datele Eurostat.

Cele mai recente date europene arată că 70% dintr tinerii români de 20-34 de ani aveau un loc de muncă în 2022, comparativ cu 82% media europeană de ocupare a forței de muncă.

Datele arată că țara noastră înregistra o creștere tot mai mare a gradului de angajare în rândul tinerilor înainte de pandemie, însă acest trend a stagnat în 2020 și nu și-a mai revenit. Comparativ, în restul Europei, rata de angajare a început din nou să crească.

Luxemburg, Olanda, Germania și Malta, statele cu cea mai mare rată de angajare

Statele cu cele mai mari rate de angajare sunt Luxemburg, Olanda, Germania și Malta, în timp ce la coada clasamentului, în afară de România, mai figurează Italia și Grecia, cu rate chiar mai mici decât țara noastră.

Datele mai arată că rata de angajare a bărbaților este constant mai mare decât cea a femeilor. În 2022, decalajul acesta a fost redus la două puncte procentuale, față de 4 puncte procentuale cât erau în 2019, la nivel european. Datele pentru România sunt, însă, foarte departe de media europeană.

Dacă aproape 82% dintre tinerele femei din Europa au un loc de muncă, în România procentul este de 64%.

Potrivit experților, diferențele acestea țin și de domeniile către care se îndreaptă tinerii atunci când se înscriu la facultate.

Pe scurt, domeniile alese de băieți se regăsesc mai mult pe piața muncii, pe când domeniile alese de fete, de obicei din zona umanistă a studiilor, nu duc la o meserie clară cu posibilitate de angajare rapidă după finalizarea studiilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE