Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Masacrul de la Izium: 450 de oameni executați de ruși au fost înmormântați

Victimele invaziei rusești din Izium au început să fie înmormântate. Au trecut câteva luni de când într-o groapă comună au fost găsite sute de cadavre. Unele aparțineau civililor care ar fi fost torturați de soldați ruși. Moscova a negat întotdeauna masacrul din Izium.

Potrivit ucrainenilor, 450 de oameni au fost îngropați în pădurea de lângă Izium. Majoritatea erau locuitori ai orașului. Unii au murit în bombardamente, alții păreau să fi fost torturați. Totul a ieșit la iveală în septembrie, când orașul Izium a fost eliberat. Până acum, au fost făcute teste ADN pentru identificarea morților. Abia acum, oamenii și-au putut înmormânta creștinește răposații. Ludmila plânge lângă mormântului soțului său.

Ludmila Kukshan, locuitoare a orașului Izium: „Așa e omenește. E mai bine să ai unde veni pentru a-i plânge răposați. Bineînțeles că așa trecem mai ușor peste durere. Iată și sfârșitul. Am insistat ca soțul meu să fie înmormântat aici, pentru că el și-a ales locul de veci pe când era în viață.”

Anna și-a înmormântat bunica. Ea a murit în martie, când rușii au bombardat strada pe care locuia. 50 de oameni au murit atunci.

Anna Topolska, locuitoare a orașului Izium: „Clădirea a fost bombardată zile la rând, așa mi s-a povestit. Apoi, încă o lună, victimele nu au putut fi recuperate de sub dărâmături. Au reușit să-și dea seama că e bunica noastră, pentru că i-au găsit pașaportul.”

Autoritățile cred că va dura câteva luni până când toate victimele invaziei rusești vor fi înmormântate.

Volodimir Marsokin, viceprimarul orașului Izium: „Estimăm că 250 – 270 de cadavre vor fi identificate. Poate chiar mai multe. Totuși, vor exista cadavre care nu vor putea fi niciodată identificate.”

Orașul Izium a fost capturat de ruși în aprilie. Localitatea a fost eliberată peste aproape șase luni. Apoi, au fost descoperite masacrele care ar fi fost făcute de ruși. Volodimir Zelenski a acuzat Rusia de crime de război comise acolo. Pe de altă parte, Kremlinul a negat că armata sa a omorât civili în Izium. Moscova susține că totul este o înscenare pusă la cale de Kiev și Occident.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE