Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zeci de morminte ale civililor ucraineni uciși de trupele ruse, descoperite într-o pădure de lângă Izium

Zeci de morminte ale civililor ucraineni uciși de trupele ruse au fost găsite într-o pădure de lângă orașul abia eliberat, Izium. Pe unele cruci din lemn sunt scrise numele celor îngropați, însă pe altele sunt doar numere. Polițiștii ucraineni au descoperit cimitirul improvizat după ce trupele rusești s-au retras. Acum urmează ca fiecare mormânt să fie identificat.

Cimitirul improvizat din pădurea de lângă orașul Izium a fost verficat atent de militarii ucraineni pentru a vedea dacă, în urma lor, rușii nu au lăsat bombe.

Kuvalda - soldat ucrainean: Dacă detectorul de metale sună pe locul unde au fost îngropați frații noștri, înseamnă că inamicul a lăsat în mormânt o substanță explozivă sau chiar o grenadă.

Misiunea cea mai grea a anchetatorilor ucraineni abia acum începe. Au de indentificat trupurile neînsuflețite îngropate de armata rusească, pentru că pe unele cruci sunt scrise doar numere.

Oleg Kotenko - comisarul Ucrainei pentru persoane dispărute: Credem, conform numelor care au fost scrise pe cruci că sunt 17 cadavre, dar în filmulețul postat de ruși sunt mai multe. Nu le numărasem încă, dar cred că sunt mai mult de 25 sau chiar 30 morminte. Poate că nu sunt singurele morminte din acest cimitir neindentificate. Vom lucra la ele și cred că îi vom găsi pe toți cei care au murit aici.

Nu se știe exact cum au murit civilii și soldații ucraineni. Unii au fost uciși, alții au murit din cauza focului de artilerie. Cert este că pentru a afla cum s-au produs aceste crime de război, criminaliștii au nevoie de timp.

Oleg Kotenko - comisarul Ucrainei pentru persoane dispărute: Aceste cruci aparțin civililor care au murit. Sunt toți îngropați aici. Cu siguranță vom face teste ADN și cred că va avea loc exhumarea acestor cadavre.

Cei mai mulți civili îngropați în cimitirul descoperit sunt din Izium, spun locuitorii care au confirmat că trupurile au fost aduse în timpul ocupației ruse din regiunea Harkov.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE