Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Haos în sute de localități din Ucraina, care au fost ocupate de ruși: „Foarte multe clădiri distruse, mulți oameni au murit sau au dispărut”

Peste 300 de localități au fost eliberate de sub ocupația rusă de la începutul lunii septembrie, au anunțat autoritățile ucrainene. În total, contraofensiva fulger a permis eliberarea unui teritoriu de aproape 8.000 de kilometri pătrați.

În majoritatea localităților care au fost sub ocupație rusească distrugerile se văd cu ochiul liber, iar oamenii vorbesc despre cazuri de tortură. Din satul Hrakove, situat lângă Harkov, aproape că nu a mai rămas nimic. Magazinul, școala și biserica au fost puternic avariate de bombardamente.

Autoritățile avertizează despre existența multor mine neexplodate lăsate în urmă

Sunt distruse și mai multe case ale civililor. În sat au mai rămas doar circa 30 de persoane din cei o mie de locuitori înainte de război. Doar haitele de câini mai umplu străzile pustii. Plecarea soldatilor ruși nu înseamnă că a dispărut și pericolul. Autoritățile avertizează despre existența multor mine neexplodate lăsate în urmă, care pot face în continuare victime printre civili.

Localnic: „Omorau localnici, îi împușcau, probabil vedeți, acolo, au fost săpături. Nimeni nu știe încă câți sunt înmormântați aici. Pot doar să spun că nimic bun nu a fost aici. Au mai rămas aici vreo 30 localnici, poate și mai puțin.”

Localnic: „Desigur, a fost înfricoșător, este înfricoșător pentru toată lumea când totul se cutremură aici. Imediat ce auzeam sunetul așteptam să vină proiectilul șuierând.”

Localnic: „Obuzierele și tancurile bombardau. În grădină la noi erau tancuri. Este înfricoșător când trag tancurile, îți plesnesc urechile de la aceste bubuituri. Este greu să trăiești, desigur.”

Serhii Lobodenko, șeful administrației militare locale: „În acest oraș și în orașele din jur s-au aflat trupele ruse. Sunt foarte multe clădiri distruse, case particulare, mulți oameni au murit, mulți oameni au dispărut fără urmă, atât militari, cât și civili.”

Autoritățile ucrainene încearcă să restabilească serviciile sociale

După eliberare, autoritățile ucrainene încearcă să restabilească serviciile sociale. În unele localități deja au început să fie plătite pensiile. De asemenea, sunt aduse ajutoare pentru localnici. Și în orașul Balaklia, cu o populație de 25.000 de persoane, viața se întoarce încet spre o aparentă normalitate. Totodată, autoritățile ucrainene au început să investigheze posibilele crime de război comise de soldații ruși.

Serhii Bolvinov, șeful Departamentului de Investigații al Poliției: „Acum ne aflăm în camera unde au fost ținuți oamenii. Ei au scris pe pereți câte zile au petrecut aici. Vedeți, o persoană a scris 72 de zile.”

Contraofensiva ucraineană a dat o lovitură puternică Rusiei, dar încă nu este clar dacă a produs și o fisură majoră în capacitatea de atac a armatei ruse. Totuși, Moscova mai are încă suficiente trupe și resurse.

Moscova mai are încă suficiente trupe și resurse

Hanna Maliar, ministru adjunct al Apărării din Ucraina: „Este într-adevăr un punct de cotitură în acest război, deoarece arată motivația și puterea armatei ucrainene, în ciuda faptului că Rusia are încă un număr mai mare de arme.”

Și președintele american Joe Biden, întrebat de jurnaliști, a spus că este greu de apreciat acum dacă înaintarea armatei ucrainene a reușit să producă o cotitură semnificativă în mersul războiului.

Joe Biden, președintele SUA: „Întrebarea este fără răspuns. E greu de spus. E clar că ucrainenii au făcut progrese semnificative. Cred că va fi o cursă lungă.”

Între timp, administrația de la Kiev a anunțat că a pregătit o primă variantă a pachetului de garanții de securitate pe care ar trebui să le ofere Ocidentul Ucrainei după încheierea războiului. Măsurile au fost elaborate cu participarea fostului șef NATO, Anders Fogh Rasmussen.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE