Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în vizită la Izium, orașul recucerit

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski a mers în orașul recucerit de la ruși Izium, unde a luat parte la arborarea drapelului național. La ceremoniile care au avut loc în piața centrală din localitate, a fost prezentă și Hanna Maliar, ministrul adjunct al Apărării.

Orașul natal al lui Zelenski, lovit de rachete rusești

Acolo a fost păstrat și un moment de reculegere în memoria soldaților ucraineni căzuți în luptă. Liderul de la Kiev a anunțat că forțele armate au eliberat opt mii de kilometri pătrați din mâinile rușilor, de la începutul lunii septembrie, când s-a declanșat contraofensiva ucraineană. 

În vreme ce președintele era la Izium, rachetele rusești loveau orașul lui natal, Krivoi Rog, din sud-estul țării. Președintele ucrainean le-a transmis un mesaj ocupanților ruși și a descris ce au lăsat trupele acestora în urmă când s-au retras.  În timp ce Zelenski privea și cânta imnul național, steagul ucrainean a fost arborat în fața clădirii arse a primăriei.

„Poate că voi (rușii) ne puteți ocupa pământul, țara, dar este clar imposibil <să ocupați> poporul ucrainean. Poate că puteți spăla creierul oamenilor cu televizorul, dar în mod cert nu le poți ocupa inimile. Cunosc foarte bine această regiune. Nu este o surpriză pentru mine. Știți, nu este un șoc pentru mine. Priveliștea este foarte șocantă, dar nu este șocantă pentru mine pentru că am văzut aceleași imagini la Bucea, în primele teritorii ocupate... tot așa, clădiri distruse, oameni uciși...ce pot să spun? Asta face parte din istoria noastră reală și reprezintă națiunea rusă modernă de astăzi. Ei au făcut totul. Doar ei,” a declarat Volodimir Zelenski.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE