Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mark Milley, șeful statului major al SUA, susține intrarea Suediei și Finlandei în NATO

Alianța Nord-Atlantică a lansat ample exerciții militare în Marea Baltică, aproape de granițele cu Federația Rusă. La manevrele prevăzute să aibă loc între 5 și 17 iunie participă 14 țări NATO, precum și Suedia și Finlanda, care au depus recent cereri de aderare la blocul miltar.

În portul din Stockholm, capitala Suediei, a ancorat nava de război USS Kearsarge. Aceasta este cea mai mare navă militară americană care a ancorat vreodată în portul din țara nordică.

Șeful Statului Major al armatei SUA, generalul Mark Milley, care urmărește exercițiile, a declarat că Statele Unite vor sprijini aderarea Finlandei și Suediei la NATO. Aceste aplicații sunt printre cele mai mari din ultimii ani în Marea Baltică.

“Exercițiul din acest an este cu aproape 30 la sută mai mare decât anul trecut – 45 de nave, 76 de aeronave, 16 țări – dintre care 14 aliați NATO și doi parteneri foarte apropiați”, a declarat viceamiralul american Eugene Black.

Exercițiul Baltops 22 are o importanță aparte, după invazia rusă din Ucraina, care a determinat cele două țări nordice – Finlanda și Suedia – să-și revizuiască politica de neutralitate. Intenția de aderare la NATO a acestor țări se lovește însă de opoziția Turciei, care le acuză că oferă azil unor teroriști.

Prezenţa la Stockholm a navei Kearsarge, o navă de asalt amfibie concepută pentru a desfăşura forţe terestre pe maluri inamice, "demonstrează angajamentul SUA faţă de o cauză comună, faţă de ordinea naţională şi ideea că ţări mari nu pot invada ţări mici fără să fie pedepsite", a adăugat generalul american.

Totodată, potrivit Magdalenei Andersson, prezenţa impozantă în mijlocul capitalei suedeze a acestui port-elicoptere de 250 de metri lungime şi cu 1200 de puşcaşi marini, "este o expresie concretă a susţinerii SUA şi de asemenea un semn politic puternic într-o epocă crucială a istoriei".

"Şi ea (prezenţa – n.red.) arată că garanţiile de securitate pe care preşedintele Biden le-a evocat atunci când preşedintele (finlandez Sauli – n.red.) Niinisto şi cu mine am întreprins o vizită la Casa Albă sunt urmate de fapte concrete", a adăugat Andersson, cu referire la recenta sa vizită la Washington, împreună cu preşedintele finlandez.

"Suntem foarte, foarte recunoscători pentru aceasta", a spus ea.

Generalul Milley s-a întâlnit cu puşcaşii marini, cu piloţii şi cu soldaţii corpului de marină al Kearsarge, echipat cu 10 avioane de transport Osprey, capabile să decoleze şi să aterizeze vertical, ca un elicopter, şi să zboare ca un avion, cu şase elicoptere de atac Harrier, cu trei elicoptere MH-60, cu versiunea marină a Black Hawk şi cu cinci vehicule de debarcare.

Întrebat despre mesajul pe care îl trimite prezenţa acestei nave în Marea Baltică, şeful Statului Major al SUA a subliniat că exerciţiul Baltops 22 prevede în special antrenamente pentru "practica unor atacuri amfibii şi scenarii care ar presupune atacarea unui teritoriu cucerit de un adversar sau de o ţară inamică", un avertisment abia voalat la adresa Rusiei.

De asemenea, SUA intenţionează să-şi întărească participarea la alte exerciţii militare prevăzute să aibă loc în următoarele luni, a adăugat el.

Turcia continuă să se opună

Candidaturile Suediei şi Finlandei la NATO se lovesc de opoziţia Turciei, care le reproşează că oferă azil unor "terorişti" din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi aliaţilor lor.

Cele două ţări caută garanţii de securitate înainte de aderarea oficială ce le-ar asigura un sprijin necondiţionat al aliaţilor, în virtutea Articolului V al Tratatului fondator al NATO, un proces de mai multe luni, pe care opoziţia din partea Ankarei riscă să-l prelungească.

În absenţa unor garanţii de securitate oficiale, cele două ţări au cerut o prezenţă militară americană întărită în Marea Baltică şi în nordul Europei, informează Agerpres.

Ample manevre militare se desfășoară și în România. Aproximativ 1.800 de militari din opt țări NATO, printre care SUA și Franța, dar și 250 de vehicule militare participă la exercițiul din poligonul Smârdan.

De la invadarea Ucrainei de către Rusia, NATO și-a intensificat prezența în România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE