Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mărirea cotei unice sau impozitare progresivă, variante pentru a reduce gaura din buget. Analist: ”Aceste hotărâri trebuie luate repede cu sacrificii politice”

Creșterea cotei unice de impozitare sau introducerea sistem progresiv s-ar putea număra printre variantele la care ar putea recurge coaliția de guvernare pentru a obține cei aproape 20 de miliarde de lei de care ar vrea să facă rost și prin tăieri de cheltuieli. Într-un interviu acordat Euronews România, Adrian Mitroi, profesor de finanţe comportamentale, a avansat aceste posibile măsuri, în contextul în care guvernanții au în calcul supraimpozitarea bugetarilor cu venituri mai mari decât salariul președintelui Iohannis. În schimb, politologul Andrei Țăranu a precizat că o măsură precum supraimpozitarea ”nu va trece de CCR” deoarece ”nu poți să introduci taxe speciale pentru unii”. De asemenea, el a subliniat că astfel de hotărâri ”trebuie luate repede cu sacrificii politice”, iar acesta este motivul pentru care ”Marcel Ciolacu îl împinge pe Nicolae Ciucă” să acționeze înainte de rotația guvernamentală.

Analistul financiar Adrian Mitroi a afirmat că guvernul trebuie să acționeze pentru a gestiona deficitul excesiv, element din cauza căruia România ar putea intra în vizorul Comisiei Europene.

”Intrăm într-un context de aterizare lină a economiei. E esențială administrarea deficitului. Avem o opinie a Comisiei Europene care ne privește și pe noi, despre deficitul excesiv.

Suntem unica țară din lume care putem avea acest imbalans de salarii mai mari decât cea mai mare responsabilitate în stat. E un imbalans și trebuie să găsești o soluție”, a precizat profesorul Mitroi, în direct la Euronews România.

Supraimpozitarea, miza înainte de rotativa guvernamentală. Politolog: ”PSD încearcă să pună această presiune foarte puternică pe Guvernul Ciucă”

În acest context, politologul Andrei Țăranu a evidențiat că ”PSD-ul nu își dorește ca această piatră de moară politică și anume o suprataxare, să îi aparțină, și din acest motiv îl forțează pe Nicolae Ciucă”.

În primul rând, PSD și domnul Ciolacu încearcă să pună această presiune foarte puternică pe Guvernul care pleacă, pe Guvernul Ciucă. PNL-ul nu pleacă de la guvernare, dar rotația va însemna și schimbarea premierului. Schimbarea premierului înseamnă practic o schimbare de presiune dinspre un partid spre celălalt.

Ori, PSD-ul nu își dorește ca această piatră de moară politică și anume o suprataxare, să îi aparțină și din acest motiv îl forțează pe Nicolae Ciucă, fără discuții are probleme economice, să își asume repede o asemenea formulă”, a explicat Andrei Țăranu.

Totodată, politologul a amintit că din punct de vedere legislativ, ”această supraimpozitare nu va trece de CCR”, deoarece ”nu poți să introduci taxe speciale pentru unii și să nu îl aplici universal la toți cetățenii României”.

”Nu le poate introduce doar pentru bugetari sau pentru pensionari. Ele trebuie să ajungă la toți cetățenii României. Din acest punct de vedere, acest subiect legat de supraimpozitare creează mai degrabă un fel de suprasarcină de tensiune”, a mai afirmat politologul.

De asemenea, Andrei Țăranu a menționat că, după rotațiva guvernamentală, PSD va beneficia de ”acele 100 de zile de miere”.

”Până va ajunge până la criza politică și economică și la criză de încredere, PSD-ul se va bucura de câteva luni de pace socială, mai ales că vine vara și asta vine la pachet.

Întreaga lume se apropie de o criză economică majoră. Piețele au fost deformate puternic în timpul pandemiei, când s-au introdus acei helicopter money, bani aruncați fără ca ei să aibă o echivalență în produse. Din acest motiv, acestă criză ne va afecta și pe noi, fără discuții.

Din nefericire, Guvernul României este în apropierea campaniei electorale și până nu se va fi terminat campania electorală nu cred că va lua niște măsuri foarte dure”, a mai precizat analistul politic.

Profesorul Adrian Mitroi: ”Suntem una dintre puținele țări în dezvoltare care avem cotă unică”

De asemenea, analistul financiar Adrian Mitroi a subliniat că România și-a asumat mai multe angajamente prin Planul Naționale de Redresare și Reziliență (PNRR), precum reforma pensiilor speciale. Pentru a acumula bani la buget, profesor de finanţe comportamentale a sugerat creșterea cotei unice de impozitare, în situația în care o decizie privind impozitarea nu va trece de aprobarea Curții Constiuționale.

”Singura soluție rezonabilă este cea care nu ne place; ori modificăm cota unică, mărim și rămânem la cotă unică, ceva greu politic, dar este necesar, și intri într-o zonă de constrângeri fiscale substanțiale.

Ori intri în zona de complet greu de susținut politic - de impozitare progresivă”, a afirmat Mitroi, în direct la Euronews România.

Andrei Țăranu: ”Cu cât se întârzie o hotărâre, cu atât criza va fi mai gravă”

”Nicolae Ciucă, fiind liberal, ar trebui să țină piept cotei progresive. Cei care vor ieși cei mai șifonați vor fi ca de obicei societatea.

Cu cât se întârzie o hotărâre, nu știu care va fi aceea, cu atât criza va fi mai gravă. În anul 2008-2009 au fost alegeri, motiv pentru care criza economică mondială la noi nu s-a simțit pentru că Guvernul a împrumutat ca să poată să țină alegerile.

În 2010, a urmat creșterea de TVA la 24%, tăieri de salarii, presiuni sociale foarte mari și o recuperare destul de târzie.

Aceste hotărâri trebuie luate repede cu sacrificii politice. Ăsta este motivul pentru care Marcel Ciolacu îl împinge pe Nicolae Ciucă să ia aceste hotărâri”, a concluzionat Andrei Țăranu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE