Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Suveranul Pontif se va întâlni cu reprezentanții bisericii catolice din Ungaria, cu oficiali și cu refugiați ucraineni. Ungarii, care sunt în proporție de 40% romano-catolici, îl așteaptă cu entuziasm pe Papa Francisc. Iar cei de la guvernare consideră că evenimentul este o oportunitate bună pentru a-l pune într-o lumina bună pe premierul maghiar Viktor Orban, cunoscut pentru poziția sa pro-rusă în contextul războiului din Ucraina.

Budapesta se pregătește pentru vizita de trei zile a Papei Francisc. Este pentru a doua oară în ultimii doi ani când șeful Bisericii Catolice vizitează Ungaria. Doar Italia s-a mai bucurat un așa număr de vizite.

”Sfântul Părinte are încredere în noi, a crezut că putem organiza în două luni o vizită atât de amplă, de trei zile. Îmi pare bine că pot spune că suntem pregătiți pentru venirea sa. Ne-am bucurat cu toții când ne-a mulțumit de la fereastra sa din Piața Sf. Petru, săptămâna trecută, pentru toate eforturile pe care le facem,” a spus Tamás Tóth, secretar al Conferinței Episcopilor Catolici Maghiari

Papa va ține o slujbă de rugăciune comună

”Polițiștii asigură securitatea nu doar în locurile unde se desfășoară programul, ci și pe căile de acces. Vor fi mult mai mulți polițiști în gări și stațiile de autobuz, precum și în centrele de transport, pentru a ajuta oamenii să ajungă la evenimente,” a spus János Zoltán Kuczik, comisar-șef de poliție.

Publicul larg se va putea întâlni duminică cu șeful Bisericii Catolice. Papa va ține o slujbă de rugăciune comună la ora 9:30 în Piața Kossuth, unde se așteaptă să vină mulțimi de oameni. Din acest motiv, străzile din jur au fost închise și au fost puse ecrane uriașe. Părintele Tomasz Głuszak a venit de la Gniezno, regiunea Nielkopolskie, împreună cu zeci de enoriași, ca să-l vadă cât de mai aproape pe Sfântul Părinte.

”Sunt vremuri foarte grele pentru întreaga Europă, în special pentru noi, est-europenii, din cauza războiului din Ucraina. Este mare nevoie să ne exprimăm solidaritatea. Vreau tare mult să aud ce spune Papa Francisc. Nu doar în general, ci și despre situația actuală, despre război și pace,” a spus părintele Tomasz Głuszak.

Deși liderii maghiari se definesc drept conservatori și creștini, în timpul crizei refugiaților, unii politicieni și jurnaliști proguvernamentali l-au criticat direct pe Papa Francisc pentru că a cerut să fie primiți solicitanții de azil. Acum ar exista un indiciu de la Vatican că Papa Francisc a programat o întâlnire de ultim moment cu ministrul ucrainean de Externe.

Planul inițial era ca Papa Francisc să viziteze și mediul rural, dar Vaticanul, invocând starea de sănătate precară a Papei, le-a cerut organizatorilor să limiteze programul doar la capitală. Totuși, se așteaptă ca zeci de mii de oameni să vină duminică în Piața Kossuth, deoarece transportul public va fi gratuit, iar eparhiile rurale este posibil să fi adunat multe persoane.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE