Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Papa Francisc și tehnologia. Cum a devenit Suveranul Pontif ținta favorită a inteligentei artificiale

Într-o imagine care a strâns deja zeci de mii de vizualizări, Papa Francisc poate fi văzut stând pe marginea unei mașini sport elegante, etalând o pereche de ochelari de soare la modă și pantofi albi impecabili. Imaginea intră în contradicție cu comportamentul de referință al Papei, deoarece îl arată pe Pontiful în vârstă de 86 de ani emanând o încredere asemănătoare cu lăudăroșia.

După publicarea imaginilor, Suveranul Pontif a ținut un discurs în care i-a îndemnat pe dezvoltatorii de tehnologie „să acționeze în mod etic și responsabil”.

Comentariile Papei despre AI: ”Dezvoltatorii de tehnologie trebuie să acționeze în mod responsabil”

Spre sfârșitul lunii trecute, o avalanșă de imagini realizate cu ajutorul AI cu Papa Francisc, în diverse ipostaze comice sau chiar la un pas de sacrilegiu, au luat cu asalt rețelele de socializare.

Unele dintre ele s-au viralizat rapid, cea mai cunoscută fiind cea în care Suveranul Potinf poartă o geacă din puf supradimensionată, dar și cele în care folosește un MacBook, merge pe motocicletă sau face pe DJ-ul au fost la fel de apreciate.

Doar primul exemplu dintre acestea a strâns 6,5 milioane de vizualizări și aproape 80.000 de aprecieri pe un singur tweet, ignorând nenumăratele alte comentarii și postări care redistribuie imaginea.

Fotografiile au fost generatoare AI text-to-image care se folosește de o descriere pentru a crea o gamă largă de imagini incredibil de realiste. Pe lângă fotografiile Papei, AI a generat conținut și în cazul unor altor personalități importante cum ar fi fostul președinte american Donald Trump, miliardarii Elon Musk și Jeff Bezos și baschetbalistul american LeBron James.

În mijlocul furtunii online, Papa a abordat problema inteligenței artificiale la o întâlnire de la sfârșitul lunii trecute, unde a susținut tehnologia, însă discursul său a avut și o avertizare.

”Sunt convins că dezvoltarea inteligenței artificiale și a învățării automate are potențialul de a contribui într-un mod pozitiv la viitorul umanității; nu o putem respinge. În același timp, sunt sigur că acest potențial va fi realizat doar dacă există un angajament constant și consecvent din partea celor care dezvoltă aceste tehnologii de a acționa etic și responsabil”, a declarat Papa Francisc.

Interesul Papei pentru tehnologie nu este unul recent. În 2019 abordase deja problema, susținând că noua tehnologie reprezenta o amenințare tangibilă ”a unei regresii  nefericite la o formă de barbarie dictată de legea celor mai puternici”.

Papa Francisc este adesea descris ca un fel de inovator în cadrul Bisericii Catolice. În timp ce predecesorul său, Benedict al XVI-lea, a fost adesea înfățișat ca un far al tradiționalismului teologic, cu o înclinație deosebită pentru tradiția latină și sacerdotală, Francisc a avut încă de la început o abordare mult mai actuală și mai puțin rigidă față de aplicabilitatea regiligiei în vremurile moderne.

Suveranul Pontif a reușit să devină una dintre imaginile emblematice folosite de AI

Recentul val de fotografii realizate de AI ale Papei Francisc a făcut ca Suveranul Pontif să se bucure de o creștere a notorietății, mai ales în rândul tinerilor. Analiștii spun că acest lucru se datorează în special unui cumul de calități pe care acesta le deține: înfățișarea sa cunoscută, statura sa de șef al Bisericii Catolice și, mai presus de toate, comportamentul său empatic.

Cred că Papa Francisc are ceva ”cool” la el, astfel încât oamenii vor să lucreze cu imaginea lui și vor să vadă ce pot face cu ea. Imaginile sunt amuzante, dar transmit și un avertisment, acela că trebuie să fim atenți la ceea ce credem, chiar dacă vedem o imagine a acestuia”, a explicat Brian Patrick Green pentru Euronews.

Pentru unii pasionați de tehnologie, cum ar fi scriitorul din Roma David Valente, natura suprarealistă a imaginilor virale este un mod jucăuș de a evidenția pericolele potențiale ale inteligenței artificiale și ar putea servi astfel unui scop euristic.

”Imaginile Papei sunt cel mai simplu mod de a alerta cât mai mulți oameni cu privire la riscul de a fi păcăliți de o imagine. Sunt un instrument util pentru a demonstra noile riscuri și oportunități (ale AI)”, a declarat Valente pentru Euronews Culture. 

Printre numeroasele temeri pe care le au experții cu privire la tehnologia AI, una dintre cele mai mari este că aceasta ar putea fi folosită ca un instrument pentru a difuza în continuare știri false și ar tulbura încrederea publicului în informațiile online, iar fotografiile false ale lui Francisc evidențiază și mai mult această amenințare.

La începutul acestei luni, o captură de ecran falsă care pretindea să arate un tweet de pe contul oficial de Twitter al The Telegraph includea un citat fabricat atribuit Papei Francisc în care se presupune că a susținut faptul că inteligența artificială este un ”mijloc de comunicare cu Dumnezeu”.

”Am crezut ca imaginea Papei în geaca supradimensionată este reală”, a scris un jurnalist într-un articol recent pentru The Guardian, subliniind cât de ușor poți fi păcălit de pozele false.

Și în timp ce multe dintre imaginile AI sunt doar pline de umor și este puțin probabil să provoace vreun prejudiciu material reputației Pontifului, câteva alese – care îl înfățișează într-o varietate de scenarii nepotrivite și discutabile – ar putea avea un impact mai nefast.

”Îndoielile cu privire la autenticitatea textelor, imaginilor și videoclipurilor vor duce la proliferarea dezinformarii, a propagandei și a teoriilor conspirației care vor putea ”produce” dovezi”, a avertizat Andrea Pisauro, cercetător în neuroștiință la Universitatea din Birmingham, în timp ce vorbea cu Cultura Euronews.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE