Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

"Marii evazioniști pun guverne, în general". George Simion propune soluții pentru rezolvarea evaziunii fiscale

Guvernul a propus majorarea salariilor și pensiilor, însă specialiștii au avertizat că nu există un impact economic asupra acestor măsuri și nici surse pentru acei bani. În acest context, România riscă să devină un "stat eșuat", după cum au spus experții.

Premierul Marcel Ciolacu este convins că vor fi adunați bani la buget printr-o mai bună colectare și prin diminuarea evaziunii fiscale, însă acestea nu pot fi realizate peste noapte, așa cum i-au atras atenția cei din Opoziție. Printre ei se află și președintele partidului AUR, George Simion. Invitat la Euronews România, Simion a spus care i se par cauzele evaziunii fiscale și cum pot fi combătute.

George Simion: "Pariurile sunt cancerul care mănâncă viața familiilor sărace"

George Simion, președinte AUR: "Mult prea multe sinecuri. Unii ne consideră mai radicali. E foarte bine să fim radicali când vine vorba de interesul național. Bugetul ăsta imaginați-vi-l ca pe un sac mare. Și vin deodată - pe lângă căpușele numite primării, mult prea multe primării, mult prea multe instituții centrale - și 466 de parlamentari și căpușează bugetul național.

Și normal că nu ai bani de autostrada A8, nu ai bani de profesori, de nimic. Că trebuie să mai rămână unul primar, altul mai trebuie să rămână parlamentar. Și se fac niște chestii care nu au nicio logică în strategia globală, care nici ea nu există, din păcate. Asta ne mănâncă toate zilele."

"Marii evazioniști pun guverne"

George Simion: "Pentru că marii evazioniști pun guverne, în general. De ce nu se luptă cu mafia pariurilor și cu jocurile de noroc? Doar declarativ a introdus domnul Ciolacu. A spus că 'gata, în două săptămâni, Sorine, Odeta, gata, nu mă șantajați, merg până la capăt!'

E un proiect pe care am încercat de trei săptămâni să-l introducem pe ordinea de zi măcar pentru a opri reclama la jocurile de noroc și Marcel Ciolacu nu dă voie parlamentarilor PSD să-l pună pe ordinea de zi și să oprim cancerul ăsta care mănâncă viața familiilor sărace, în general. Nu numai în România.

Ați văzut scandalul vaccinurilor. Să știți că doamna Ursula von der Leyen îl avea pe soțul ei într-o funcție-cheie la Pfizer, știți că cineva din familia ei are la Superbet. Știe și Marcel Ciolacu, știe toată lumea. Iar măsura asta nu rezolvă numai evaziunea fiscală, ci și oprește să intre mare parte din drogurile care ne nenorocesc copiii."

Cum rezolvăm problema evaziunii fiscale?

George Simion: "Scanere care să funcționeze 24 din 24 în vămi. Avem numai unul. În urma unei interpelări pe care noi am făcut-o, ni s-a răspuns că avem doar unul în toate vămile din România. Păi intră ca prin brânză și droguri, și marfă de contrabandă, și legume contrafăcute, fructe, acolo e mare parte din tot ce înseamnă evaziune. Și mai avem un buget prognozat pentru 2024.

Dacă marfa este scanată, e ca la testul antidrog. E timpul să facem niște lucruri. Eu vin din Italia, unde actuala guvernare de centru dreapta a tăiat ajutoarele sociale. Ei aveau un ajutor financiar și stăteai degeaba și primeai 500-600 de euro. E timpul și în România să se întâmple asta, e timpul ca asistații social să dispară. Dacă sunt sănătoși și dacă pot munci, să se ducă la muncă, dar să nu fie folosiți ca masă de manevră de către primari."

Anul viitor, veniturile bugetului general ar urma să fie de 586 de miliarde de lei, în creștere cu 13% față de 2023. Iar cheltuielile, de aproape 673 de miliarde de lei, cu 9% mai mari. Totul pe fondul unei creșteri economice de 3,4% și al unui deficit bugetar de 5% din PIB.

Soluții propuse pentru taxarea și impozarea românilor

George Simion: "Cu siguranță, cotă unică la nivelul de taxare a tuturor companiilor. În momentul ăsta, marii contribuabili plătesc teoretic 1% din cifra de afaceri, dar de fapt e o formulă care le permite să plătească 0,48-0,5% din cifra de afaceri.

IMM-urile, adică mare parte a antreprenoriatului românesc, plătesc 3% din cifra de afaceri. Și au găsit ei unde e marea evaziune, ce zicea și doamna Dragu: ăștia mici să nu mai fie rude între ei la microîntreprinderi, e bătaie de joc. Aceeași taxare pentru toată lumea. Iar la nivelul taxării muncii, să știți că noi avem cea mai mare taxare a muncii, la nivel european, pentru salariul minim.

E propunea AUR de reducere a taxării muncii în integralitate, de la 47%, cât avem acum, la 25% pentru primii 5.000 de lei brut. Și ridicarea salariului minim brut la 5.000 de lei, cu salariu minim net de 3.750 de lei. O propunere mult mai realistă decât cea a colegilor noștri de opoziție, cei de la USR, care propun 0% taxare pe salariul minim."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE