Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Campanie de racolări în politică. PNL, PSD și AUR se acuză reciproc că recrutează politicieni de la un partid la altul

Au început marile jocuri politice pentru alegerile de anul viitor, iar partidele se acuză reciproc că racolează oameni de la o formațiune la alta. Pentru coaliție este cu atât mai rău, cu cât situația este oricum tensionată, din cauza banilor pentru pensii Liberalii sunt supărați pe colegii de guvernare că, în ultima perioadă, au demarat o adevărată campanie de racolare a aleșilor liberali. De cealaltă parte, și social democrații se plâng că pierd oameni, care ajung în curtea AUR.

Migrația politicienilor, înainte de alegeri, e un fenomen obișnuit la partidele de la noi. Acum s-a trecut deja de mult de faza tatonărilor, iar în mai multe localități din țară câțiva aleși locali liberali au făcut pasul și au trecut la PSD, lucru care îi nemulțumește profund pe liderii PNL de la centru.

Ionuț Stroe, purtător de cuvânt PNL: Racolarea asta de primari de la PNL eu o văd ca pe un proces incorect, lipsit de respect față de PNL, cât suntem în coaliție și față de alegatori, că desconsideri ce au ales oamenii pe lista unui partid.

Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL: Traseismul de tipul acesta e găunos și nesănătos pentru democrația românească.

Unii lideri liberali și-ar dori un acord scris, prin care social democrații să-și ia angajamentul că nu vor mai coopta oameni de la PNL. Nicolae Ciucă e de părere, însă, că înțelegeri de acest fel sunt făcute să fie încălcate.â

Ciucă: Ca la orice dans în pereche e nevoie ca amândoi să danseze în același ritm

Nicolae Ciucă, președinte PNL: Este o chestiune de respect şi onestitate în interiorul coaliţiei, care trebuie să se manifeste de ambele părţi, ca la orice dans în pereche e nevoie ca amândoi să danseze în același ritm. Când au funcţionat înțelegerile acestea între partide?

Tensiunile pe tema migrației politice au crescut în ultima perioadă în coaliție, după ce nu mai puțin de zece liberali – primari, lideri de filiale, consilieri județeni și locali - din județul Olt au schimbat tabăra și s-au înscris în PSD. Iar transferul a fost anunțat cu mare fast pe Facebook.

La mijlocul lunii septembrie, și primarul din Târgu Jiu, tot liberal și el, a anunțat că a trecut la PSD.

La rândul lor, și social democrații se plâng că au pierdut o serie de politicieni importanți, care au decis să se alăture altor partide. În plus, susțin că liberalii ar trebui să-și pună întrebarea de ce pleacă primarii lor din partid și se alătură PSD.

Marian Mina, PSD: Dacă primarii aleg să treacă la PSD, trec pentru că PSD își respectă promisiuni. În mandatele trecute sub PSD și-au dezvoltat comunitățile, au venit bani pe proiecte. La PNL au găsit  minciuni, șantaj și amenințări, de aia trec înapoi.

După înscrierea senatorului PSD Călin Matieș în AUR, George Simion a anunțat că poartă negocieri cu alți șase parlamentari de la PSD, PNL și USR. Racolările au loc în contextul în care trei parlamentari AUR au fost la rândul lor racolați de social democrați și de liberali.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE