Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fostul deputat PSD Cristian Rizea scapă de un an de închisoare. Decizia este definitivă

Cristian Rizea scapă de un an de închisoare din pedeapsa de 4 ani și 8 luni. Instanța Supremă a admis calea extraordinară de atac depusă de fostul deputat (contestația în anulare), însă numai pentru o infracțiune din cele 3 pentru care a fost condamnat.

Este vorba de fapta de spălare de bani în cazul căreia magistrații au constatat prescripţia. Cristian Rizea are de ispășit, însă, 3 ani și 8 luni de închisoare pentru trafic de influență și influențarea declarațiilor.

”Cu majoritate, admite contestaţia în anulare formulată de contestatorul Rizea Cristian împotriva deciziei penale nr. 62 din data de 18 martie 2019 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul de 5 Judecători (...). În baza art. 432 alin. (1) din Codul de procedură penală, desfiinţează, în parte, decizia penală nr. 62 din data de 18 martie 2019 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul de 5 Judecători, în dosarul nr. 2648/1/2018, numai în ceea ce îl priveşte pe condamnatul Rizea Cristian şi doar sub aspectul omisiunii constatării prescripţiei răspunderii penale pentru infracţiunea de spălare a banilor (....), şi rejudecând, în aceste limite, apelul declarat de apelantul inculpat Rizea Cristian împotriva sentinţei penale nr. 680 din data de 7 decembrie 2017 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, în dosarul nr. 1291/1/2016”, se arată în minuta instanţei

Rizea, fugar în Republica Moldova

Cristian Rizea a fost condamnat în martie 2019 la patru ani şi opt luni de închisoare într-un dosar de corupție. El a fugit în Republica Moldova pentru a scăpa de închisoare, fiind adus în țară în aprilie 2023.

În noiembrie 2020, președintele Republicii Moldova la acea vreme, Igor Dodon, i-a retras cetățenia lui Cristian Rizea. ​

Dodon susținea că nu el i-ar fi acordat cetățenia moldovenească fostului deputat PSD, că i-o va retrage și-l va extrăda în România. În aceeași zi, Poliția a anunțat că Rizea a fost reținut și audiat la Chișinău, iar în 4 noiembrie ministerul român al Justiției anunța că a trimis o cerere autorităților din Republica Moldova pentru extrădarea fostului deputat Cristian Rizea.

În februarie 2021, Cristian Rizea a fost eliberat pe motiv că a expirat termenul maxim de zile până la care o persoană poate fi reținută în Republica Moldova până să fie extradată.

La sfârșitul lunii martie, Rizea a fost trimis în judecată de judecătorii moldoveni, pentru fals în declarații comis la obținerea cetățeniei acestei țări, prin procedura de recunoaștere a cetățeniei, în anul 2017. Conform legii, în cadrul acestei proceduri, în formularul completat, Rizea ar fi indicat date care nu corespund adevărului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE