Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Avertismentul unui fost șef DIICOT, după decizia ÎCCJ: „Procurorii vor arunca la gunoi mii poate zeci de mii de dosare”

Procurorul Daniel Horodniceanu, fostul șef DIICOT, atrage atenția că, după decizia ICCJ, „procurorii din România vor arunca la gunoi mii poate zeci de mii de dosare aflate în lucru.”

Judecătorii Curții Supreme au decis că nu se poate lua în calcul întreruperea prescripției dacă ea a intervenit cel puțin ultimii patru ani. Procurorii din CSM au transmis la rândul lor că situația în care s-a ajuns îi ”demotivează”. Fostul șef al DIICOT Daniel Horodniceanu spune că va trebui să transmită suspecților pe care îi cercetează că vor fi oameni liberi, fără să ajungă în fața instanței.

Prescripția înseamnă că după o anumită perioadă de la comiterea faptelor, o persoană nu mai poate răspunde penal. Prin administrarea de noi probe într-un dosar, procurorii puteau ajunge la așa-zisa prescripție specială, adică prelungeau termenul până la care un suspect poate fi tras la răspundere. Judecătorii Înaltei Curți spun că nu exista temei legal pentru a face acest lucru în perioada.

Daniel Horodniceanu, procuror în DIICOT Iași: „Sunt dosare de evaziune fiscală mai vechi care se vor închide cu siguranță. În care ați lucrat? în care lucrez, și pe care probabil le voi închide, dosare de evaziune, de delapidare. E o chestiune de voință a leguitorului dacă asta se dorește în România în momentul ăsta pentru că o să scape mii, zeci de mii de infractori care pot să scape probelma este că o să scape prădători sexuali. Sincer să vă spun, dacă de exemplu, majoritatea cel mai întâlnit termen de prescripție este de cinci ani, iar dacă patru ani nu a oprerat deloc prescriptia specială și avem o sesizare din 2018, chair dacă nu se prescrie astăzi la procuror o să se prescrie probabil la instanță.”

Dosare grele riscă să fie închise

Majoritatea însă sunt cazuri mult mai vechi. Sunt amenințate cu închiderea dosare grele, precum ”Hidroelectrica”, în care Elena Udrea este acuzată că ar fi primit 3,8 milioane de dolari mită pentru a favoriza un om de afaceri.

De asemenea, dosarul „Tel Drum” proaspăt trimis în judecată ar putea să nu mai fie judecat niciodată. Inclusiv fostul ministru al internelor Gabriel Oprea ar putea scăpa de dosarul de ucidere din culpă privind moartea antemergătorului său, polițstul Bogdan Gigină.

Cătălin Crăciunescu, avocatul familiei GIgină: „Termenul de care nouă ne este teamă este de 20 octombrie 2023. La această dată dacă nu ajungem cu o soluție definitivă în mod clar inculpați vor scăpa de acuzațiile penale.”

Deținuții și condamnații penal pot cere reanalizarea dosarelor

Peroanele aflate în detenție, corupți dovediți, evazioniști sau alți condamnați pentru fapte grave vor putea cere reanalizarea dosarelor lor.

August Zegrean, fost președinte CCR: „Hai sa luăm doi hoti, au furat si s-a indeplinit termenul de prescriptive in perioada aceasta, unul a fost judecat, s-au miscat mai repede organele de urmarire penala, s-a discutat si prescriptia si s-a respins cererea de contestare a prescriptiei, altul nu a putut fi judecat ca nu l-au prins si si atunci il favorizam pe cel care nu a fost prins dar il las pedepsti pe cel care a fost prins da?”

S-a ajuns în această situație pentru că în anul 2018 nu a fost transpusă în legislația penală o decizie a CCR care spunea că prescripția specială este neconstituțională. Fostul șef al Justiției în perioada 2017-2019 explică de ce.

Tudorel Toader, fost ministru de justiție: „Dacă îmi reproșez că nu am modificat codul în acord cu decizia curții. Sunt foarte multe decizii de admitere care nu au avut ca urmare imediată modificarea legii, dar care nu împiedică judecătorul să le aplice.”

Secția pentru Procurori din Consiliul Suprem al Magistraturii a transmis că închiderea unor dosare în care procurorii au lucrat de-a lungul timpului va genera ”un sentiment de insatisfacție și demotivarea profesională”. Pe rolul instanțelor de judecată se aflau la nivelul anului 2020 peste 300.000 de dosare penale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE